Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Samovražedný útočník zabil v centre jemenského Saná takmer 100 ľudí

Foto: TASR/AP

Išlo o jeden z najkrvavejších útokov v meste za posledné roky nestability. Na veľkej ploche zostala rozliata krv a rozhádzané časti tiel.

Saná 21. mája (TASR) - Muž s výbušninami, pripevnenými na tele pod vojenskou uniformou, zabil dnes v jemenskom hlavnom meste Saná 96 ľudí, keď sa odpálil počas nácviku vojenskej prehliadky. Informovalo o tom ministerstvo obrany.

Zranenia pri útoku samovražedného atentátnika utrpelo ďalších vyše 200 osôb, väčšinou vojakov, dodalo ministerstvo.

Na mieste činu sa v tom čase nachádzali jemenský minister obrany aj náčelník štábu, ale ani jeden neutrpel zranenia.

Muž vo vojenskej uniforme prenikol medzi príslušníkov bezpečnostných síl a študentov, ktorí sa pripravovali na slávnostný pochod, a vyhodil sa do vzduchu. Pochod bol naplánovaný na utorok pri príležitosti štátneho sviatku zjednotenia krajiny a mal sa na ňom zúčastniť prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí.

K útoku došlo v blízkosti prezidentského paláca na námestí v centre Saná. Jemenské bezpečnostné sily obvinili zo zodpovednosti za útok teroristickú sieť al-Káida.

Muž vystupujúci v mene militantnej skupiny Ansár aš-Šaría uviedol do telefónu pre tlačovú agentúru Reuters, že za útokom stojí táto organizácia. Následne potvrdil informáciu aj hovorca skupiny - podľa jeho slov išlo o odpoveď za "zločiny" bezpečnostných síl, ktoré bojujú proti militantom a snažia sa ich vytlačiť z bášt na juhu Jemenu. Pravosť tohto tvrdenia zatiaľ nebolo možné overiť.

Išlo o jeden z najkrvavejších útokov v meste za posledné roky nestability. Na veľkej ploche zostala rozliata krv a rozhádzané časti tiel.

Americká pobrežná stráž dnes poprela správu, že militanti zaútočili aj na jej členov počas ich výcvikovej misie v Jemene. Hovorca uviedol, že Spojené štáty sú síce v krajine na výcvikovej misii, ale v súčasnosti sa tam nenachádzajú žiadni členovia pobrežnej stráže.

Jemenskí predstavitelia totiž informovali, že militanti spustili v nedeľu paľbu na členov pobrežnej stráže v západojemenskom prístave Hudajdá na pobreží Červeného mora, keď sa viezli autom popri svojom hoteli, a zranenia utrpel jeden Američan.