Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia omylom zaútočila na spojencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K leteckému útoku došlo vo štvrtok v provincii Šabwa na juhu Jemenu.

Saná 31. decembra (TASR) - Vojenská koalícia na čele so Saudskou Arábiou omylom zaútočila v Jemene na svojich spojencov. Pri saudskoarabskom nálete na tábor jemenských provládnych síl zahynulo najmenej 12 vojakov, informovala v piatok agentúra AP.

K leteckému útoku došlo vo štvrtok v provincii Šabwa na juhu Jemenu. Ďalší ôsmi vojaci vyviazli so zraneniami, informovali zdroje z jemenskej armády. Podľa svedkov sa na mieste náletu nachádzali zuhoľnatené ľudské pozostatky aj zničené vojenské vozidlá.

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje proti povstalcom po boku jemenských vládnych síl, sa k týmto tvrdeniam bezprostredne nevyjadrila. Podobné prípady leteckých útokov na spriatelené jednotky sa počas vojny v Jemene vyskytli už niekoľkokrát.

Občianska vojna v Jemene, najchudobnejšej krajine sveta, sa začala v roku 2014, keď Iránom podporovaní šiitskí vzbúrenci – tzv. húsíovia – obsadili jemenské hlavné mesto Saná. Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami podporila medzinárodne uznanú jemenskú vládu a od roku 2015 vedie vojenskú ofenzívu proti húsíom. Povstalcov sa jej však doposiaľ poraziť nepodarilo.

V dôsledku konfliktu v Jemene zahynuli už desaťtisíce ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasného sveta.