Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Jemen: Vojenská koalícia tvrdí, že za 24 hodín zabila 150 povstalcov

Jemenský bojovník jazdí na zadnej časti obrneného vozidla, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ozbrojený konflikt v Jemene vypukol v roku 2014, keď húsíovia obsadili metropolu Saná.

Rijád 6. novembra (TASR) - Medzinárodná vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie v sobotu oznámila, že za uplynulých 24 hodín zabila v Jemene viac než 150 šiitských povstalcov počas viacerých náletov v meste Marib na severe krajiny. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že tieto tvrdenia nedokázala nezávisle overiť.

"Bolo zničených viac ako štrnásť vojenských vozidiel a viac ako 157 teroristov bolo zlikvidovaných" v týchto najnovších náletoch, uviedla koalícia, ktorú cituje saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

Vojenská koalícia, ktorá podporuje medzinárodne uznanú jemenskú vládu, od 11. októbra takmer denne vydáva správy o bombardovaní v okolí Maribu, pričom uvádza, že v tejto oblasti už celkovo zahynulo viac než 2000 jemenských povstalcov – húsíov.

Iránom podporovaní húsíovia obnovili v septembri boje o strategicky významné mesto Marib, ktoré je považované za baštu provládnych síl. Predstaviteľ vládnych ozbrojených síl vo štvrtok priznal, že húsíovia v rámci svojej ofenzívy postupujú.

Ozbrojený konflikt v Jemene vypukol v roku 2014, keď húsíovia obsadili metropolu Saná. Vojenská koalícia na čele s Rijádom vstúpila do konfliktu na strane vládnych síl na jar 2015. Krviprelievanie si už vyžiadalo desaťtisíce životov. Milióny ďalších ľudí museli opustiť svoje domovy. Organizácia Spojených národov označuje situáciu v Jemene ako najväčšiu svetovú humanitárnu krízu.