Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vojenská koalícia tvrdí, že jemenská väznica nebola nahlásená OSN

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Piatkový útok na väznicu v severojemenskej provincii Saada bol súčasťou širšej leteckej ofenzívy, ktorá na niekoľko hodín odstavila túto najchudobnejšiu krajinu arabského sveta od internetu.

Saná 22. januára (TASR) - Vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou v sobotu uviedla, že jemenská väznica, ktorá bola terčom jej piatkového náletu, nebola nahlásená OSN ani Červenému krížu ako miesto vyžadujúce ochranu. Pri útoku zomrelo najmenej sedemdesiat väzňov, desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca koalície Turkí Málikí v rozhovore pre saudskoarabskú televíziu povedal, že za skutočnosťou, že jemenskí húsíovia nenahlásili väznicu medzinárodným orgánom, sa skrýva ich "obvyklý klamlivý prístup".

Piatkový útok na väznicu v severojemenskej provincii Saada bol súčasťou širšej leteckej ofenzívy, ktorá na niekoľko hodín odstavila túto najchudobnejšiu krajinu arabského sveta od internetu. Intenzívne nálety koalícia podnikla po tom, ako sa Iránom podporovaní húsíovia prihlásili k nedávnemu útoku dronom a raketami na metropolu Spojených arabských emirátov (SAE).

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď húsíovia obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku konfliktu zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.