Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Jemenská vláda a povstalci si vymenili telá padlých bojovníkov

Na snímke zničené domy v Jemene. Foto: TASR/AP

V apríli jemenskí povstalci a vláda prepustili takmer 900 väzňov na základe dohody dosiahnutej na rokovaniach vo Švajčiarsku.

Dubaj 30. mája (TASR) — Jemenská vláda a povstalci húsíovia si vymenili desiatky tiel bojovníkov, ktorí padli počas viac než osem rokov trvajúcej vojny v tejto krajine ležiacej na juhu Arabského polostrova. Informovala o tom v utorok agentúra AFP, podľa ktorej ide o najväčšiu takúto výmenu od začiatku vojnového konfliktu v Jemene.

"Celkovo bolo vymenených 43 tiel vrátane 21 príslušníkov jemenskej armády," uviedol nemenovaný predstaviteľ medzinárodne uznanej jemenskej vlády.

Výmena, ktorú pomohli sprostredkovať miestni predstavitelia, sa podľa neho uskutočnila v pondelok v provincii al-Džúf ležiacej na severe Jemenu pri hraniciach so Saudskou Arábiou. Hneď na druhý deň telá padlých bojovníkov pochovali.

V apríli jemenskí povstalci a vláda prepustili takmer 900 väzňov na základe dohody dosiahnutej na rokovaniach vo Švajčiarsku.

Šesť mesiacov trvajúce prímerie v Jemene sa oficiálne skončilo už v októbri minulého roka. Pokoj zbraní však viac-menej trvá aj naďalej, keďže prebiehajú diplomatické snahy o ukončenie celého konfliktu.

Konflikt v Jemene sa všeobecne považuje za regionálnu zástupnú vojnu medzi Saudskou Arábiou a Iránom, ktorý podporuje jemenských povstalcov. V posledných mesiacoch sa napätie medzi oboma týmito súperiacimi mocnosťami zmiernilo, čo otvorilo cestu pre zintenzívnenie úsilia o ukončenie vojny.

Boje sa začali v roku 2014, keď húsíovia obsadili mesto Saná a veľkú časť severu krajiny. Následne v Jemene vojensky intervenovala koalícia pod vedením Saudskej Arábie, aby podporila tamojšiu medzinárodne uznanú vládu. Boje si odvtedy vyžiadali viac než 150.000 životov a vyvolali jednu z najhorších humanitárnych kríz súčasného sveta.