Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Jemenskí húsíovia tvrdia, že zostrelili americký dron

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Húsijskí povstalci sa prihlásili k viacerým dronovým a raketovým útokom od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Saná 8. novembra (TASR) - Jemenskí húsijskí povstalci v stredu uviedli, že pri pobreží Jemenu zostrelili americký dron. Podľa povstalcov Washington dron vyslal na podporu Izraelu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Naše vzdušné sily dokázali zostreliť americký MQ-9 (Reaper), zatiaľ čo vykonával nepriateľské sledovacie a špionážne aktivity v jemenských teritoriálnych vodách v rámci americkej podpory Izraela," uviedli húsíovia vo vyhlásení.

Vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany neskôr potvrdil, že jemenskí vzbúrenci "zostrelili americké vojenské bezpilotné lietadlo MQ-9 pri pobreží Jemenu".

Americká armáda bezprostredne na toto vyhlásenie nereagovala.

Húsíov podporuje Irán a sú súčasťou "osi odporu" voči Izraelu. Húsijskí povstalci sa prihlásili k viacerým dronovým a raketovým útokom od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

"Nepriateľské aktivity neodradia ozbrojené sily Jemenu od pokračovania ich vojenských operácií proti izraelským subjektom a útlaku Palestínčanov," dodali húsíovia.

Vojna Izraela s Hamasom v pásme Gazy trvá už mesiac. Vypukla po útoku Hamasu na Izraela, pri ktorom militanti zabili vyše 1400 ľudí a ďalších asi 240 uniesli. Odvetné útoky Izraela zamerané na zničenie Hamasu v pásme Gazy si odvtedy vyžiadali podľa tamojších úradov už približne 10.600 obetí.