Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Jemenskí povstalci húsíovia sa prihlásili k útoku dronmi na Izrael

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Izraelská armáda predtým hlásila nepriateľský letecký prienik, v reakcii sa rozozvučali sirény v okolí Eljatu – letoviska na brehu Červeného mora.

Saná 31. októbra (TASR) - Jemenskí povstalci húsíovia, ktorých podporuje Irán, zaútočili v utorok dronmi na Izrael. Išlo podľa ich vyhlásení o odvetu za vojnu Izraela proti hnutiu Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Tieto drony patria Jemenu," uviedol premiér húsíjskej vlády Abdalazíz bin Habtúr v spojitosti s útokmi dronov v okolí mesta Ejlat na juhu Izraela. Húsíjov označil za súčasť osi odporu voči Izraelu.

Izraelská armáda predtým hlásila nepriateľský letecký prienik, v reakcii sa rozozvučali sirény v okolí Eljatu – letoviska na brehu Červeného mora. "V tomto regióne nie je prítomná žiadna hrozba a žiadne nebezpečenstvo," uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Izrael v piatok (27. októbra) húsíjov obvinil z podobného útoku dronmi, keď izraelské lietadlo zakročilo voči nepriateľským cieľom smerujúcim na juh Izraela. Na územie egyptského letoviska Tábá dopadla v piatok ráno raketa, ktorá spôsobila zranenia šiestim ľuďom, pripomína AFP. Tábá sa nachádza približne desať kilometrov južne od Ejlatu.

Povstalci húsíovia v roku 2014 obsadili hlavné mesto Jemenu Saná a veľkú časť severu krajiny, pripomína AFP. Následne v Jemene vojensky zasiahla koalícia pod vedením Saudskej Arábie, aby podporila tamojšiu medzinárodne uznanú vládu. Boje si odvtedy vyžiadali viac než 150.000 životov a vyvolali jednu z najhorších humanitárnych kríz súčasného sveta.