Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Emiráty popreli útok na jadrový reaktor v Abú Zabí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Reaktor sa nachádza v rozostavanej jadrovej elektrárni Baráka, ktorá je v púšti západne od hlavného mesta Spojených arabských emeirátov.

Dubaj 3. decembra (TASR) - Úrad civilnej ochrany v Spojených arabských emirátoch (SAE) poprel v nedeľu správu, podľa ktorej jemenskí povstalci vypálili raketu na jadrový reaktor v Abú Zabí. Podľa vyjadrenia, ktoré prevzala agentúra AP zo štátnej tlačovej služby SAE, krajina vlastní systém protivzdušnej obrany "schopný zvládnuť hrozbu akéhokoľvek druhu".

Jemenská televízna stanica al-Masíra, ktorá je spriaznená so šiitskými povstalcami známymi ako húsíovia, predtým uviedla, že útok na reaktor v Abú Zabí bol odpoveďou na údajnú podporu bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, niekdajšieho spojenca húsíov, zo strany SAE. Abú Zabí je taktiež partnerom vojenskej koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorá podporuje náletmi jemenskú medzinárodne uznávanú vládu v boji proti húsíom.

Správa o raketovom útoku bola zverejnená v deň, keď SAE oslavujú svoj národný sviatok.

Podľa AP sa spomínaný reaktor nachádza v rozostavanej jadrovej elektrárni Baráka, ktorá sa nachádza v púšti západne od hlavného mesta SAE. Ide o prvé zariadenie svojho druhu v tejto krajine a jeho uvedenie do prevádzky je naplánované na rok 2018. Podľa vyhlásenia úradu civilnej ochrany je rozostavaná elektráreň náležite chránená.

Prívrženci jemenského exprezidenta Sáliha, ktorí kedysi spolupracovali s húsíami, s nimi posledné štyri dni bojujú o kontrolu nad hlavným mestom Saná.

Ešte v novembri sa pokúsili húsíovia zasiahnuť raketou aj medzinárodné letisko v saudskoarabskom Rijáde. Saudská Arábia vtedy zareagovala intenzívnymi náletmi v Jemene.