Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Jemenskí povstalci vítajú vyradenie zo zoznamu teroristických skupín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Abduliláh Hadžár, poradca predsedu najvyššej politickej rady, výkonného orgánu povstalcov, v rozhovore pre agentúru AFP ocenil rozhodnutie Bidenovej vlády týkajúce sa povstalcov.

Saná 6. februára (TASR) - Jemenskí povstalci v sobotu privítali zámer administratívy nového prezidenta USA Joea Bidena vyradiť ich zo zoznamu teroristických skupín a označili to za krok k mieru.

Abduliláh Hadžár, poradca predsedu najvyššej politickej rady, výkonného orgánu povstalcov, v rozhovore pre agentúru AFP ocenil rozhodnutie Bidenovej vlády týkajúce sa povstalcov.

Vyhlásil, že Bidena administratíva sa "dobre rozbehla". Upozornil však, že tieto kroky nebudú dôveryhodné, ak "sa nenaplnia v praxi a nepocíti ich jemenský ľud, a to v podobe zrušenia obkľúčenia a zastavenia vojny".

Uviedol tiež, novovymenovaný osobitný vyslanec USA pre Jemen Timothy Lenderking sa musí "stretnúť so všetkými stranami" konfliktu. Varoval, že ak budú z tohto procesu vylúčení húsíjskí povstalci, nenastane žiadny pokrok smerom k mieru.

O zámere Bidenovej administratívy bol Kongres už oficiálne informovaný.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Týmto krokom Bidenovej administratívy sa odstráni prekážka, ktorá podľa zahraničných humanitárnych organizácií ohrozovala rozhodujúcu pomoc pre jemenských civilistov. Jemen je totiž krajinou, kde sa odohráva jedna z najhorších humanitárnych katastrof súčasnosti, poznamenala v piatok agentúra AP.

Predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí pod podmienkou zachovania anonymity však pre agentúru AP zdôraznil, že pripravované vyradenie zo zoznamu nič nemení na postoji Spojených štátov k jemenským vzbúrencom, ktorí opakovane útočia na civilné obyvateľstvo a majú na svedomí únosy viacerých Američanov.

Rozhodnutie o zaradení jemenských šiitských povstalcov, takzvaných húsíov, na zoznam teroristických skupín prijala vláda predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa v posledných dňoch svojho úradovania. Do platnosti vstúpilo len 19. januára, teda deň pred Bidenovou inauguráciou.

Správa o vyradení húsíov zo zoznamu teroristických skupín prišla deň po tom, čo prezident Biden oznámil, že ukončí podporu saudskoarabskej vojenskej ofenzívy v Jemene. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie bojuje proti jemenským povstalcom, ktorých podporuje Irán.