Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jemenský minister dopravy prežil pokus o atentát

Na jeho auto v meste Aden spustili streľbu neznámi ozbrojenci.

Aden 25. augusta (TASR) - Jemenský minister dopravy Waíd Abdulláh Básib prežil dnes pokus o atentát. Na jeho auto v meste Aden spustili streľbu neznámi ozbrojenci, informovali miestni predstavitelia.

Pri útoku nikto neutrpel zranenia, ministrovo auto však bolo posiate dierami po guľkách, uviedol zdroj agentúry Reuters. Na vozidlo podľa neho strieľali z iného auta. Nie je jasné, kto za útokom stál ani koľko bolo páchateľov.

Básib je členom Jemenskej socialistickej strany, ktorá vládla v niekdajšom Južnom Jemene, ktorého metropolou bol Aden, pred zjednotením so Severným Jemenom v roku 1990. Strana bola proti vláde bývalého dlhoročného prezidenta Alího Abdulláho Sáliha.

Najchudobnejšiu krajinu Blízkeho východu, v ktorej strelné zbrane počtom trojnásobne prevyšujú počet obyvateľov, sužuje povstanie stúpencov al-Káidy na juhu a konflikt so šiitskymi militantmi na severe. V južnom Jemene je tiež aktívne separatistické hnutie, ktoré chce vytvoriť nový štát s Adenom ako metropolou.

Exprezident Sálih, ktorý vládol v severnom Jemene od roku 1978, bol prinútený tento rok vzdať sa moci po ročných protivládnych protestoch, ktoré spôsobili roztržky aj v armáde a rozdelili vplyvné kmene v krajine.