Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Jemenský prezident odovzdal moc vládnej rade

Na archívnej snímke z 21. januára 2014 jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí Foto: TASR/AP

Novú radu bude viesť bývalý minister vnútra Rašád Alímí a tvorí ju sedem členom, pričom každý je zároveň zástupcom šéfa.

Saná 7. apríla (TASR) - Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí odovzdal moc novej vládnej rade, ktorá bude rokovať o politickom riešení zameranom na ukončenie dlhoročného konfliktu v krajine. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Hádí dal rade "nezvratný" mandát na prevzatie všetkých svojich právomocí, uvádza sa v prezidentskom vyhlásení, ktoré vo štvrtok zverejnila jemenská štátna tlačová agentúra Saba.

Rada prevezme jeho politické, vojenské a bezpečnostné povinnosti počas nešpecifikovaného prechodného obdobia.

Rada bude tiež vyjednávať s jemenskými povstalcami húsíami o trvalom celoštátnom zastavení paľby – prímerí – a o "konečnom a celkovom" politickom riešení.

Jemen sužuje od koncom roka 2014 ničivý konflikt medzi vládou podporovanou Saudskou Arábiou a húsíami napojenými na Irán.

Novú radu bude viesť bývalý minister vnútra Rašád Alímí a tvorí ju sedem členom, pričom každý je zároveň zástupcom šéfa.

Hádí, ktorý slúžil ako jemenský prezident od roku 2012, uvoľnil z úradu aj svojho viceprezidenta Alího Muhsina Ahmara.

Saudská Arábia vo štvrtok uviedla, že víta Hádího odovzdanie moci, a vyjadrila úplnú podporu vládnej riadiacej rade.

Saudskoarabské kráľovstvo bohaté na ropu prisľúbilo aj okamžitú pomoc Jemenu vo výške tri miliardy dolárov, vrátane dvoch miliárd, ktoré poskytne spolu so Spojenými arabskými emirátmi (SAE), spresnila oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

Tieto kroky nasledujú niekoľko dní po tom, čo v sobotu 2. apríla začalo v Jemene platiť dvojmesačné prímerie, vyrokované Organizáciou Spojených národov a odsúhlasené jemenskými vojnovými stranami. Práve v sobotu sa začal aj moslimský posvätný, pôstny mesiac ramadán.

Saudská Arábia a jej spojenci bojovali po boku jemenskej vlády proti húsíom od marca 2015, čo nastalo niekoľko mesiacov po tom, ako povstalci obsadili celé územné časti krajiny vrátane hlavného mesta Saná.