Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžanské jednotky sa pokúsili vniknúť na arménske územie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úradujúci arménsky premiér Nikol Pašinjan takisto informoval, že azerbajdžanské jednotky prekročili južnú hranicu Arménska o viac ako tri kilometre a snažili sa o obliehanie jazera Sevan.

Jerevan 13. mája (TASR) - Azerbajdžanské jednotky sa vo štvrtok údajne pokúsili o postup do arménskych pohraničných oblastí Sisian a Vardenis, informovali agentúry AFP a TASS s odvolaním sa na ministerstvo obrany Arménska.

"Vo štvrtok 13. mája azerbajdžanské ozbrojené sily podnikli ďalšie provokácie voči zvrchovanému územiu Arménska, opäť pod zámienkou úpravy hraníc, keď sa pokúsili o územný postup v oblastiach Sisian a Vardenis. Ozbrojené sily Arménska v oboch prípadoch pokus Azerbajdžanu zastavili. Azerbajdžanská strana bola okamžite vyzvaná, aby opustila dané územie a vrátila sa na svoje pôvodné pozície," píše sa vo vyhlásení ministerstva.

Úradujúci arménsky premiér Nikol Pašinjan vo štvrtok takisto informoval, že azerbajdžanské jednotky prekročili južnú hranicu Arménska o viac ako tri kilometre a snažili sa o obliehanie jazera Sevan. "Ide o zásah do územnej celistvosti Arménskej republiky," vyhlásil Pašinjan.

Azerbajdžan tieto informácie nekomentoval.

Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa vystupňovalo minulý rok v septembri, kedy opätovne vypukol vojenský konflikt o územie Náhorného Karabachu. V šesť týždňov trvajúcej vojne utrpelo Arménsko od Azerbajdžanu krutú porážku, keď Azerbajdžan získal späť veľkú časť územia, o ktoré prišiel pred 30 rokmi. Arménsko, Azerbajdžan a Rusko v novembri minulého roka podpísali spoločné vyhlásenie o zastavení bojov, avšak napätie medzi krajinami naďalej pretrváva.