Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jermak: Soledar je Verdunom 21. storočia

Dym počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou o mesto Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 11. januára 2023. Foto: TASR/AP

V Soledare v Doneckej oblasti na východe krajiny podľa Kyjeva stále prebiehajú ťažké boje, zatiaľ čo Moskva tvrdí, že ho vo štvrtok večer dobyla.

Kyjev 13. januára (TASR) - Šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v piatok vyhlásil, že situácia v meste Soledar je "bitkou o Verdun 21. storočia". Jermak týmito slovami pripomenul najdlhšie trvajúcu bitku prvej svetovej vojny z roku 1916 medzi Francúzskom a Nemeckom, ktorá viedla k obrovskému počtu obetí. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

V Soledare v Doneckej oblasti na východe krajiny podľa Kyjeva stále prebiehajú ťažké boje, zatiaľ čo Moskva tvrdí, že ho vo štvrtok večer dobyla.

"Situácia je ťažká, dokonca veľmi ťažká. Toto je bitka o Verdun 21. storočia. Boje trvajú už niekoľko mesiacov, avšak našim silám sa darí držať pozície," vyhlásil Jermak.

"Rusi prepúšťajú z väzníc kriminálnikov, ktorí zomrú hneď, ako dorazia na frontovú líniu. Ich telá tam zostávajú, ani ich len neodstraňujú. Na ruskej strane je mnoho strát na ľudských životoch, omnoho viac než na našej strane. My si jednoznačne viac ceníme životy našich vojakov," zdôraznil.

Avšak pred nami je ľudská masa, ktorá neustále útočí, konštatoval na adresu ruských síl. "Soledar je miestom pouličných bojov – všade tam, kde jedna zo strán neovláda mesto. Rusi sú tam, avšak mesto nekontrolujú," povedal. "Situácia je komplikovaná, ale naším cieľom je oslobodiť naše územia, plne obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny," dodal.