Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Jermak: Ukrajina začína s USA rokovať o bezpečnostných zárukách

Ukrajinský vojak strieľa na ruské pozície. Foto: TASR/AP

Vysvetlil, že predmetné bezpečnostné záruky budú v platnosti, kým Ukrajina nevstúpi do NATO.

Kyjev 31. júla (TASR) - Kyjev začína rokovať s Washingtonom o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, ktoré majú byť v platnosti, dokiaľ si Ukrajina nezaistí členstvo v Severoatlantickej aliancii. V nedeľu to uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Začíname rozhovory so Spojenými štátmi. Bezpečnostné záruky pre Ukrajinu budú konkrétne, dlhodobé záväzky zabezpečujúce schopnosť Ukrajiny v budúcnosti poraziť a potlačiť ruskú agresiu. Pôjde o jasne navrhnuté formáty a mechanizmy podpory," napísal Jermak v príspevku na platforme Telegram.

Vysvetlil, že predmetné bezpečnostné záruky budú v platnosti, kým Ukrajina nevstúpi do NATO.

Rokovania Kyjeva s Washingtonom o bezpečnostných zárukách nadväzujú na deklaráciu krajín zoskupenia G7 o trvalej vojenskej podpore pre Kyjev. Súčasťou tohto prísľubu oznámeného na júlovom summite NATO vo Vilniuse je vypracovanie a dodržiavanie bezpečnostných záruk, pripomína Reuters.

Jermak uviedol, že k tomuto záväzku G7 sa pridalo ďalších desať krajín. Ukrajina podľa jeho slov rokuje s každou z nich o podmienkach budúcich bezpečnostných záruk.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta tiež avizoval, že predstavitelia niekoľkých krajín sa stretnú v Saudskej Arábii, aby diskutovali o ukrajinskom mierovom pláne, ktorý je založený na stiahnutí ruských vojsk z ukrajinského územia. Termín danej schôdzky nešpecifikoval. Mierový plán má byť podľa neho prerokovaný v troch fázach, ktoré povedú k stretnutiu lídrov krajín.

Pripomenul, že prvé medzinárodné stretnutie venované ukrajinskému mierovému plánu sa konalo v júni v Kodani.

O chystanom stretnutí v Saudskej Arábii ako prvý napísal v sobotu americký denník The Wall Street Journal. Priblížil, že schôdzka sa má konať 5. až 6. augusta v Džidde.