Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Jezídky zotročené Islamským štátom žalujú francúzskeho výrobcu cementu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jezídky, ktoré sa v minulosti stali obeťami sexuálneho násilia zo strany islamistov v Sýrii, podali žalobu, aby sa mohli zúčastniť na už trestnom konaní vo Francúzsku proti spoločnosti Lafarge.

Paríž 30. novembra (TASR) - Jezídske ženy, ktoré prežili sexuálne zotročenie príslušníkmi teroristickej organizácie Islamský štát (IS), podali hromadnú žalobu proti francúzskej korporácii Lafarge. Tá údajne zaplatila islamistickým skupinám v Sýrii milióny dolárov za to, že jej umožnili prevádzkovať továreň na nimi kontrolovanom území. Podľa informácií agentúry AFP to v piatok vyhlásili právni zástupcovia žalujúcej strany.

Jezídky, ktoré sa v minulosti stali obeťami sexuálneho násilia zo strany islamistov v Sýrii, podali žalobu, aby sa mohli zúčastniť na už prebiehajúcom trestnom konaní vo Francúzsku proti spoločnosti Lafarge a niektorým jej vysokým činiteľom. Tí sú stíhaní za financovanie terorizmu, ako aj zločiny proti ľudskosti.

Lafarge údajne zaplatila približne 16 miliónov dolárov predstaviteľom IS a iných džihádistických skupín, výmenou za možnosť zachovať v prevádzke svoju továreň na severe Sýrie dávno po tom, ako sa všetky ostatné francúzske korporácie z danej oblasti stiahli. Poplatky, ktoré islamistom odvádzala dcérska spoločnosť korporácie Lafarge Cement Syria, mali údajne charakter dane, ktorá umožňovala voľný pohyb zamestnancov spoločnosti a tovaru po militantami kontrolovanom území.

V rámci dohody mala Lafarge platiť islamistom veľké sumy aj za ropu, pričom tá predstavovala jeden z hlavných zdrojov príjmu IS. Agentúra v tomto kontexte ďalej uviedla, že podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu je Lafarge podozrivá aj z predaja cementu islamistickým skupinám v regióne.

Jedným z právnych zástupcov jezídiek je aj Amal Clooneyová, manželka herca Georga Clooneyho, ktorá uviedla, že účasť na danom trestnom konaní umožní poškodeným ženám "byť vypočuté", a dodala, že "toto trestné konanie dáva možnosť ukázať, že IS a všetci, kto mu pomáhali, budú potrestaní za svoje zločiny a ich obete budú odškodnené".

Iracká jezídska komunita je izolovanou náboženskou menšinou. Jej náboženstvo je zmesou islamu, kresťanstva a zoroastrizmu. V minulosti bola táto starobylá komunita opakovane terčom prenasledovania zo strany miestnych vlád, ale aj útokov dobyvateľských armád. Sunnitskí radikáli považujú jej členov za vyznávačov diabla.