Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jobbik iniciuje referendum, ktoré má zamedziť odchodu Maďarska z EÚ

Na archívnej snímke z 13. júla 2020 vlajka Európskej únie. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Maďarská opozičná strana Jobbik predložila Národnej volebnej komisii návrh na vypísanie referenda, aby maďarský parlament nemohol prijať rozhodnutie, ktoré by mohlo viesť k vystúpeniu Maďarska z EÚ

Budapešť 8. augusta (TASR) - Maďarská opozičná strana Jobbik predložila v pondelok Národnej volebnej komisii (OVB) návrh na vypísanie referenda. Táto iniciatíva má zaistiť, aby maďarský parlament nemohol nijaké prijať rozhodnutie, ktoré by mohlo viesť k vystúpeniu Maďarska z EÚ, uviedol predseda Jobbiku Márton Gyöngyösi.

Informuje o tom spravodajca TASR na základe správy agentúry MTI.

"Ústava zakazuje vypísať referendum v otázke záväzku vyplývajúceho z medzinárodnej zmluvy, pričom vláda môže kedykoľvek dvojtretinovou parlamentnou väčšinou rozhodnúť o vystúpení z Únie," povedal novinárom Gyöngyösi.

Spresnil, že v navrhovanom plebiscite by mala byť položená takáto otázka: "Súhlasíte s tým, že by parlament nemal podporovať žiadny návrh alebo iniciatívu, ktorá by mohla viesť k odchodu Maďarska z Európskej únie?"

Predseda Jobbiku pripomenul, že pred tromi rokmi v kampani pred eurovoľbami už jeho strana sformulovala otázku, či "dovolia premiérovi Viktorovi Orbánovi, aby vyviedol Maďarsko z EÚ". Zvyšné opozičné strany sa nad touto otázkou vtedy len pousmiali, avšak po prejave, ktorý maďarský premiér predniesol 23. júla na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad, je podľa Gyöngyösiho úplne jasné, že práve toto je Orbánovým cieľom.

Počas uplynulého víkendu avizoval aj europoslanec za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi, že iniciuje ľudové hlasovanie, ktoré by potvrdilo členstvo Maďarska v Európskej únii.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)