Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Jobbik žiada vládu, aby deklarovala, že za migračnú vlnu môže USA

Na snímke migranti pri Východnej stanici (Keleti pályaudvar) v Budapešti 20. augusta 2015. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Strana Jobbik zároveň vyčítala vládnemu Fideszu, že rieši iba následky problémov migrácie.

Budapešť 21. augusta (TASR) - Maďarská vláda by mala deklarovať, že za migračnú vlnu, ktorá prichádza do Maďarska, môžu Spojené štáty, pretože zasahovali do vnútorných záležitostí Sýrie a Afganistanu, ktoré dovtedy dokázali udržať na uzde islamských extrémistov. Vyhlásil to dnes v Budapešti podpredseda ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik János Volner.

Podľa agentúry MTI podpredseda Jobbiku dodal, že vládna strana Fidesz rieši iba následky problémov migrácie. "Skutočné riešenie tohto problému spočíva vo vytvorení samostatnej pohraničnej stráže, v zatvorení migrantov do zberných táborov a vo vyhostení narušiteľov hraníc," povedal Volner.



V budapeštianskych tranzitných zónach pri troch najväčších železničných staniciach, z ktorých prvú otvorili 8. augusta pri Východnej stanici (Keleti pályaudvar), boli aj dnes stovky migrantov.

Zóny sú vybavené základnými zdravotnými a hygienickými službami v podchode na Barrosovom námestí, ktoré môžu migranti využiť na báze dobrovoľnosti.

Vytvorením tranzitných zón, ktorých služby prevádzkuje magistrát, sa má dosiahnuť, aby sa migranti nesústreďovali na iných verejných priestranstvách.