Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Joe Biden sa zúčastnil na omši v Katedrále svätého Matúša

Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Budúceho 46. prezidenta Spojených štátov sprevádzali aj jeho manželka Jill Bidenová a budúca viceprezidentka Kamala Harrisová s manželom Douglasom Emhoffom.

Washington 20. januára (TASR) - Novozvolený prezident USA Joe Biden sa v stredu dopoludnia zúčastnil na omši v Katedrále svätého Matúša apoštola v hlavnom meste Washington. Sprevádzali ho demokratickí a republikánski lídri v Kongrese, čo pred inauguráciou, ktorá sa uskutoční napoludnie miestneho času, symbolizovalo jednotu. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a AP.

Budúceho 46. prezidenta Spojených štátov sprevádzali aj jeho manželka Jill Bidenová a budúca viceprezidentka Kamala Harrisová s manželom Douglasom Emhoffom.

Na pozvanie Bidena sa k prvému páru USA pridala tiež skupina členov Kongresu zložená z oboch hlavných politických strán. Boli medzi nimi všetci štyria najvyššie postavení členovia vedenia Kongresu: demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a líder demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer, ako aj líder senátnej väčšiny republikán Mitch McConnell a líder republikánov v snemovni Kevin McCarthy.

Účasť na omši je tradičný krok pred zložením slávnostnej prísahy počas inaugurácie prezidenta USA.

Mnohí prezidenti si na omšu v deň inaugurácie vybrali Episkopálny kostol sv. Jána, niekedy nazývaný aj "kostol prezidentov". Biden je druhý katolícky prezident USA a Katedrála svätého Matúša je sídlom rímskokatolíckeho arcibiskupa Washingtonu.

Biden strávil noc z utorka na stredu v oficiálnom hosťovskom prezidentskom dome nazývanom Blair House, čo je tiež tradičný krok pred inauguráciou prezidenta.