Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Joe Biden si uctil pamiatku zosnulého Colina Powella

Na archívnej snímke je bývalý minister zahraničných vecí USA Colin Powell. Foto: TASR/AP

Colin Powell bol podľa Bidena vlastencom, ktorý veril v americký prísľub, pretože ním žil. A značnú časť svojho života zasvätil tomu, aby sa tento prísľub stal skutočnosťou pre mnohých ďalších.

Washington 18. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden si v pondelok uctil pamiatku bývalého ministra zahraničných vecí Colina Powella, pričom ho označil za stelesnenie "najvyšších ideálov bojovníka a diplomata". Informovala o tom agentúra AFP.

"Keďže bojoval vo vojnách, chápal lepšie ako ktokoľvek iný, že vojenská sila sama o sebe nestačí na udržanie nášho mieru a prosperity," povedal Biden po zverejnení informácie, že Powell zomrel vo veku 84 rokov na komplikácie spojené s chorobu COVID-19.

Biden, ktorý strávil v americkom Senáte viac ako 30 rokov, často s Powellom spolupracoval, pripomína AFP.

Colin Powell bol podľa Bidena vlastencom, ktorý "veril v americký prísľub, pretože ním žil. A značnú časť svojho života zasvätil tomu, aby sa tento prísľub stal skutočnosťou pre mnohých ďalších," dodal prezident.

Powell pôsobil v administratívach viacerých amerických prezidentov vrátane Ronalda Reagana, Georgia Busha staršieho aj mladšieho a Billa Clintona.

Niekdajší profesionálny vojak a veterán vojny vo Vietname čelil v roku 2003 obvineniam zo zavádzania verejnosti v súvislosti s americkou inváziou Iraku, pripomína panarabská stanica al-Džazíra.

V kontroverznej prezentácii pred Bezpečnostnou radou OSN z 5. februára 2003 Powell tlmočil postoj vtedajšej americkej vlády, že iracký prezident Saddám Husajn je bezprostrednou hrozbou pre svet, pretože má - ako tvrdil - k dispozícii chemické a biologické zbrane.

Powell neskôr priznal, že jeho prezentácia bola plná nepresností a prekrútených informácií, ktoré mu údajne poskytli iní predstavitelia administratívy Busha mladšieho. V rozhovore pre al-Džazíru neskôr povedal, že táto skutočnosť bude naveky "škvrnou" na jeho povesti.

V administratíve prezidenta Reagana pôsobil Powell v rokoch 1987 až 1989 ako poradca. Známy sa stal v roku 1991, keď počas úradovania Georga Busha staršieho velil americkým jednotkám počas vojny v Perzskom zálive. V súvislosti s voľbami v roku 1992 sa kvôli jeho popularite medzi Američanmi špekulovalo aj o jeho kandidatúre na post prezidenta USA. Niekoľko mesiacov pôsobil aj v administratíve odstupujúceho prezidenta Billa Clintona. Počas funkčného obdobia republikánskeho prezidenta Georgea Busha mladšieho stál Powell na čele rezortu diplomacie.

Televízia CNN pripomenula, že Colin Powell bol prvým šéfom americkej diplomacie tmavej pleti. Podľa politológov počas výkonu tejto funkcie významne formoval americkú zahraničnú politiku v posledných rokoch 20. storočia a v prvých rokoch 21. storočia.