Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Johnson a Biden diskutovali o evakuáciách z Afganistanu ešte pred G7

Britský premiér Boris Johnson, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Hovorca britského premiéra dodal, že obaja lídri chcú "stabilizovať situáciu v Afganistane, podporovať afganský ľud a pracovať na inkluzívnej afganskej vláde".

Londýn 24. augusta (TASR) - Britský premiér Boris Johnson diskutoval v pondelok s americkým prezidentom Joeom Bidenom o evakuačných operáciách v Afganistane, ešte pred virtuálnym mimoriadnym zasadnutím lídrov skupiny krajín G7, ktoré sa v utorok tiež bude venovať kríze. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Sídlo britského premiéra oznámilo, že počas pondelkového telefonátu sa obaja lídri dohodli, že budú ďalej spoločne pracovať na zaisťovaní odchodu tých ľudí z Afganistanu, ktorí sú na to oprávnení - a to aj po 31. auguste, keď sa zároveň s plánovaným stiahnutím amerických vojakov z krajiny skončí aj počiatočná fáza evakuácie.

Biely dom v oznámení zasa napísal, že obaja lídri diskutovali o plánovanom virtuálnom zasadnutí G7 a "zdôraznili dôležitosť úzko koordinovať zvládanie súčasnej situácie so spojencami a partnermi a zároveň s nimi dohodnúť spoločný politický prístup k Afganistanu".

Bojovníci Talibanu pózujú počas hliadkovania na ulici v Kábule 19. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Hovorca britského premiéra dodal, že obaja lídri chcú "stabilizovať situáciu v Afganistane, podporovať afganský ľud a pracovať na inkluzívnej afganskej vláde", v ktorej budú zastúpené všetky zložky obyvateľstva.

Afganské militantné hnutie Taliban 15. augusta obsadilo hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Tisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať sa z krajiny. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov i Afgancov, ktorí s týmito krajinami spolupracovali.

Skupinu najvyspelejších krajín G7 tvoria Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanada a Japonsko, v súčasnosti jej predsedá Spojené kráľovstvo.