Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Johnson a Scholz viedli telefonický rozhovor, témou bola Ukrajina

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Dohodli sa, že budú pokračovať v spolupráci aj s ďalšími medzinárodnými partnermi na komplexnom balíku sankcií, píše sa vo vyhlásení.

Londýn/Berlín 4. februára (TASR) - Západní spojenci musia vyslať Rusku "jasné a konzistentné" posolstvo o dôsledkoch prípadnej invázie na Ukrajinu. Počas piatkového telefonátu sa na tom zhodli britský premiér Boris Johnson a nemecký kancelár Olaf Scholz. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Predseda vlády (Johnson) a kancelár Scholz zdôraznili, že je potrebné, aby spojenci odovzdali Rusku jasný a konzistentný odkaz o dôsledkoch ďalšej ruskej invázie na Ukrajinu," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil úrad britského premiéra.

Kancelária sídliaca na londýnskej ulici Downing street 10 v texte ďalej uviedla, že obaja lídri sa zhodli aj na dôležitosti dialógu s Ruskom a dohodli sa, že sa budú snažiť využiť všetky dostupné diplomatické prostriedky na ukončenie súčasného napätia. V opačnom prípade sú v hre sankcie.

"(Johnson a Scholz) sa dohodli, že budú pokračovať v spolupráci aj s ďalšími medzinárodnými partnermi na komplexnom balíku sankcií. Predseda vlády (Johnson) zdôraznil, že tieto sankcie by mali byť pripravené, aby v prípade potreby mohli okamžite vstúpiť do platnosti," píše sa vo vyhlásení.

Západné krajiny a Kyjev sa obávajú možnej ruskej invázie na Ukrajinu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov takéto tvrdenia označil za "prázdne a nepodložené". Dodal, že ide o trik s cieľom eskalovať napätie, a zdôraznil, že Rusko pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu, napísala v správe o telefonáte západných lídrov ruská tlačová agentúra TASS.