Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Johnson: Brexit nie je koniec, ale začiatok

Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo vystupuje z EÚ v piatok o 23.00 h londýnskeho času (polnoc SEČ).

Londýn 31. januára (TASR) - Britský premiér Boris Johnson prisľúbil v piatok "novú éru priateľskej spolupráce" s Európskou úniou. Johnson to povedal vo video posolstve, ktoré odvysielali hodinu pred oficiálnym vystúpením Spojeného kráľovstva z EÚ. Informovala o tom agentúra AFP.

"Najdôležitejšie je dnes povedať, že to nie je koniec, ale začiatok," uviedol britský predseda vlády v prednahratom prejave.

Podľa Johnsona pre mnohých ľudí bezprostredný odchod Spojeného kráľovstva znamená "úžasný okamih nádeje, okamih, o ktorom si nemysleli, že niekedy príde". Pre ostatných prichádza úľava, že posledné tri roky hádok sa končia.

Johnson však pripustil, že mnoho ľudí v súvislosti s tým, čo prichádza, cíti skutočný "pocit úzkosti a straty", citovala ho televízia BBC.

Podľa britského premiéra je teraz úlohou zjednotiť krajinu a "posunúť nás vpred".

"Verím, že túto príležitosť dokážeme premeniť na úžasný úspech. Dokážeme prevziať kontrolu a využiť potenciál tejto krajiny naplno," dodal Johnson.

Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ v piatok o 23.00 h londýnskeho času (polnoc SEČ). Odvtedy zároveň začne plynúť 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého zostanú v platnosti doterajšie podmienky a opatrenia. Svoje členstvo v Únii ukončia po 47 rokoch.