Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia chce ďalšie vyšetrovanie pôvodu COVID-19

Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a americký prezident Joe Biden sa rozprávajú počas ich bilaterálneho stretnutia pred summitom G7, siedmich najvyspelejších krajín sveta v zálive Carbis Bay v britskom Cornwalle, na juhu Anglicka 10. júna 2021. Summit lídrov priemyselne najvyspelejších krajín zo skupiny G7 sa uskutoční v britskom Cornwalle 11.- 13. júna. Foto: TASR/AP

Mnohí vedci sa podľa AP naďalej domnievajú, že tento vírus sa s najväčšou pravdepodobnosťou preniesol na človeka zo zvierat.

Carbis Bay 13. júna (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v nedeľu povedal, že Spojené kráľovstvo si želá ďalšie vyšetrovanie pôvodu pandémie ochorenia COVID-19, avšak v súčasnosti sa krajina nedomnieva, že by nový druh koronavírusu pochádzal z laboratória. Informovala o tom agentúra AP.

Johnson po summite skupiny G7 v juhozápadnom Anglicku uviedol, že aj keď to v súčasnosti nevyzerá tak, že by táto konkrétna choroba pochádzala z laboratória, svet si musí v tejto otázke "ponechať otvorenú myseľ".

Hoci túto myšlienku kedysi odmietla väčšina zdravotníckych expertov i vládnych činiteľov, hypotézu, že vírus SARS-CoV-2 nešťastnou náhodou unikol z čínskeho laboratória, teraz vyšetrujú USA na pokyn prezidenta Joea Bidena, pripomína AP.

Lídri krajín G7 v spoločnom vyhlásení po trojdňovom summite podporili výzvy na "včasné, transparentné, odborníkmi vedené a na vede založené" ďalšie vyšetrovanie pôvodu nového druhu koronavírusu.

Mnohí vedci sa podľa AP naďalej domnievajú, že tento vírus sa s najväčšou pravdepodobnosťou preniesol na človeka zo zvierat.