Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Johnson bude čeliť otázkam poslancov v spojitosti s večierkami

Bývalý britský premiér Boris Johnson Foto: TASR/AP

Parlamentný výbor vyšetruje možné Johnsonovo zavádzanie parlamentu.

Londýn 14. marca (TASR) - Bývalý britský premiér Boris Johnson bude v stredu 22. marca verejne vypočutý v britskom parlamente pre škandál s večierkami na Downing Street počas lockdownu. TASR správu prevzala v utorok z webovej stránky stanice Sky News

Parlamentný výbor vyšetruje možné Johnsonovo zavádzanie parlamentu. Opakovane totiž poprel, že počas večierkov v sídle britského premiéra v rokoch 2020 a 2021 boli porušené pandemické pravidlá. Vypočúvanie bude verejné pred výborom na posúdenie výsad členov britského parlamentu (Committee of Privileges).

Výbor začiatkom marca po predbežnom vyšetrovaní uviedol, že Johnson mohol v spojitosti s večierkami zavádzať Dolnú snemovňu najmenej pri štyroch príležitostiach. Expremiér to odmieta.

Boris Johnson (58) bol premiérom od júla 2019. Rezignáciu oznámil vlani začiatkom júla a z postu oficiálne odstúpil v septembri. Jedným z dôvodov bola séria škandálov, vrátane večierkov v sídle premiéra na Downing Street počas covidovej pandémie.

Ak výbor potvrdí, že Johnson parlament zavádzal, môže mu byť na 10 dní zablokovaný mandát poslanca Dolnej snemovne a môže čeliť oficiálnemu návrhu na odvolanie, píše Sky News. O pokračovaní jeho poslaneckého mandátu budú v takom prípade rozhodovať voliči v londýnskom obvode Uxbridge, kde bol zvolený.