Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kráľovná schválila prerušenie schôdze parlamentu navrhnuté premiérom

Britská kráľovná Alžbeta II. (vpravo) a Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Odporcovia odchodu Británie z Európskej únie bez dohody tak zrejme už nebudú mať šancu zastaviť takýto postup.

Londýn 28. augusta (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. v utorok formálne schválila žiadosť vlády premiéra Borisa Johnsona o prerušenie schôdze parlamentu. Informovala o tom agentúra AP.

Schôdza parlamentu tak bude prerušená od druhého septembrového týždňa (najskôr v pondelok 9. septembra a najneskôr vo štvrtok 12. septembra) do 14. októbra, keď kráľovná na spoločnom zasadnutí Dolnej snemovne a Snemovne lordov britského parlamentu predstaví program vlády premiéra Johnsona.

Johnson potvrdil, že požiadal o pozastavenie činnosti parlamentu


Britský premiér Boris Johnson potvrdil v stredu medializované správy, podľa ktorých požiadal o pozastavenie činnosti parlamentu od polovice septembra do polovice októbra. Odporcovia odchodu Británie z Európskej únie bez dohody tak zrejme už nebudú mať šancu zastaviť takýto postup, informovali tlačové agentúry DPA a AFP.

Johnson opakovane deklaroval, že Británia odíde z EÚ v plánovanom termíne 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej.

Johnsonova vláda žiada kráľovnú Alžbetu II., aby bola činnosť parlamentu pozastavená do 14. októbra. Do tzv. brexitu vtedy budú zostávať už len dva týždne. Má ísť o predĺženie bežnej prestávky v činnosti zákonodarného zboru, ktorá sa vyhlasuje pred začiatkom novej schôdze. Ohlásenie tohto kroku vyvolalo pobúrenie medzi poslancami odmietajúcimi brexit.

"Bude dosť času na oboch stranách pri rozhodujúcom summite (EÚ) 17. októbra a dosť času na debatu poslancov v parlamente," povedal Johnson pred novinármi v Londýne na margo príprav brexitu, pričom spomenul posledné jesenné zasadnutie Európskej rady, na ktorom sa ešte zúčastní.

Nemenovaný zdroj z Johnsonovej kancelárie, na ktorý sa odvoláva AFP, sa vyjadril, že v dôsledku pozastavenia činnosti stratí dolná komora parlamentu len zhruba štyri rokovacie dni.

Poslanci sa majú vrátiť z letných prázdnin 3. septembra. Ešte v ten istý mesiac sa očakáva ďalšia prestávka v súvislosti s výročnými konferenciami hlavných politických strán, naplánovanými na obdobie od 14. septembra do 2. októbra. Na základe Johnsonovej žiadosti sa však majú poslanci opäť zísť až 12 dní po skončení poslednej z konferencií.

Vlani takáto prestávka v parlamente trvala od 13. septembra do 9. októbra, pričom poslanci opäť zasadali šesť dní po skončení straníckych konferencií, poznamenala AFP.

Podpredseda opozičnej Labouristickej strany Tom Watson označil ohlásený Johnsonov krok za "úplne škandalóznu urážku demokracie". "Nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo," uviedol vo svojej reakcii. V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalší opoziční politici.

Šesť opozičných strán v utorok prisľúbilo, že bude presadzovať legislatívne zmeny, ktorými chcú zabrániť odchodu Británie z EÚ bez dohody. V čase pozastavenia činnosti parlamentu, ktoré neznamená jeho rozpustenie, však poslanci nemôžu prerokúvať alebo schvaľovať zákony. Väčšina návrhov, ktoré nestihli prejsť príslušným procesom, vtedy zaniká.

Žiadosť pobúrila Bercowa i Corbyna


Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow označil v stredu za "ústavnú potupu" najnovší krok premiéra Borisa Johnsona, ktorý požiadal kráľovnú Alžbetu II. o predĺžené pozastavenie činnosti parlamentu pred novou schôdzou až do 14. októbra, keď budú zostávať do plánovaného odchodu Británie z EÚ už len dva týždne.

"Je úplne očividné, že účelom odročenia bude zabrániť parlamentu, aby debatoval o brexite a plnil svoju úlohu, ktorou je určovanie smerovania tejto krajiny," citovala Bercowa spravodajská stanica Sky News. Šéf Dolnej snemovne doplnil, že s Johnsonovou vládou nemá "žiadny kontakt".

"Odstavenie parlamentu by bolo priestupkom voči demokratickému procesu a právam jeho členov ako volených zástupcov občanov," upozornil Bercow.

Líder britskej Strany brexitu Nigel Farage podľa Sky News vyjadril presvedčenie, že stredajšie oznámenie Johnsonovej vlády s určitosťou vyvolá hlasovanie o dôvere a zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb. Podporovatelia tzv. brexitu však vnímajú tento krok pozitívne, hoci zostáva otázkou, či má Johnson v úmysle riadiť sa vyrokovanou dohodou s EÚ.

Predseda opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn vydal vyhlásenie, podľa ktorého je "zdesený nezodpovednosťou Johnsonovej vlády". Tá "hovorí o zvrchovanosti, a pritom chce pozastaviť činnosť parlamentu, aby sa vyhla preskúmaniu svojich plánov na nezodpovedný brexit bez dohody", dodal s tým, že ide o "potupu a hrozbu pre demokraciu".

Corbyn v tejto súvislosti vyzval na vypísanie volieb alebo referenda.

Podpredseda labouristov Tom Watson predtým označil ohlásený krok za "úplne škandalóznu urážku demokracie". "Nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo," citovala jeho reakciu tlačová agentúra AFP. V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalší opoziční politici.

Hovorca Liberálnych demokratov pre brexit Tom Brake na Twitteri uviedol: "Matka všetkých parlamentov mu (Johnsonovi) nedovolí, aby bola vylúčená z tohto najväčšieho rozhodnutia, pred ktorým naša krajina stojí. Jeho vyhlásenie vojny narazí na oceľovú päsť."

Severoírski unionisti privítali žiadosť Johnsonovej vlády


Líderka severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Arlene Fosterová privítala v stredu najnovší krok britskej vlády pod vedením premiéra Borisa Johnsona, ktorá požiadala kráľovnú Alžbetu II. o prerušenie schôdze parlamentu krátko pred blížiacim sa termínom odchodu Británie z Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Sme radi, že kráľovná 14. októbra slávnostne otvorí schôdzu parlamentu, na ktorej vláda predstaví svoj program," vyhlásila Fosterová, pričom spomenula požadovaný posunutý termín otvorenia nasledujúcej schôdze britského parlamentu. "Budeme naďalej spolupracovať s premiérom na posilňovaní (britskej) Únie, dosiahnutí zmysluplnej dohody o vystúpení z EÚ a obnovení decentralizácie v Severnom Írsku," dodala líderka DUP.

Vodca labouristov Corbyn požiadal kráľovnú o stretnutie


Predseda britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn vyjadril v stredu v liste adresovanom kráľovnej Alžbete II. znepokojenie nad plánom premiéra Borisa Johnsona. Ten požiadal kráľovnú o predĺžené prerušenie zasadnutia parlamentu pred novou schôdzou až do 14. októbra, keď budú zostávať do plánovaného odchodu Británie z EÚ už len dva týždne. Corbyn v liste tiež požiadal o stretnutie s kráľovnou, informovala spravodajská televízia Sky News.

Líder labouristov ešte predtým vydal vyhlásenie, podľa ktorého je "zdesený nezodpovednosťou Johnsonovej vlády". Tá "hovorí o zvrchovanosti, a pritom chce prerušiť schôdzu parlamentu, aby sa vyhla preskúmaniu svojich plánov na nezodpovedný brexit bez dohody", dodal s tým, že ide o "potupu a hrozbu pre demokraciu". Corbyn v tejto súvislosti vyzval na vypísanie volieb alebo referenda.