Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Johnson čelí ďalším obvineniam v kauze partygate

Britský premiér Boris Johnson na Downing Street 10 v Londýne v utorok 24. mája 2022. Foto: TASR/AP

Johnson dostal v tejto kauze doposiaľ jednu pokutu za narodeninovú oslavu v sídle britskej vlády, ktorá sa konala vlani v júli.

Londýn 24. mája (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v utorok čelil novým obvineniam z klamstiev po tom, ako sa objavili nové zábery, ktoré ho zachytávajú popíjať v sídle britskej vlády na Downing Street počas lockdownového večierka v roku 2020. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Zábery, ktoré v pondelok večer zverejnil spravodajský program ITV News, boli zachytené počas rozlúčkového večierka riaditeľa komunikačného odboru Johnsonovej kancelárie Leeho Caina z 13. novembra 2020. Len niekoľko dní predtým britská vláda zaviedla druhý lockdown a zakázala stretávanie osôb z rôznych domácnosti.

Na fotkách je možné vidieť britského premiéra s pohárom v ruke, ako hovorí s ďalšími osobami okolo stola, na ktorom boli fľaše vína a jedlo, približuje AFP.

Polícia túto udalosť vyšetrovala ako súčasť kauzy "partygate", pričom pokutovala jednu osobu, nie však Johnsona, spresňuje AFP.

Britský premiér minulý rok v decembri na margo tejto udalosti uviedol, že v tomto termíne sa žiadna párty nekonala a neboli porušené žiadne protipandemické pravidlá.

Johnson dostal v tejto kauze doposiaľ jednu pokutu za narodeninovú oslavu v sídle britskej vlády, ktorá sa konala vlani v júli.

Podľa podpredsedníčky opozičnej Labouristkej strany Angely Raynerovej je "udivujúce", že Johnson za novembrový večierok na Downing Street nedostal pokutu.

Nové fotografie boli zverejnené v čase, keď mala vysokopostavená britská štátna úradníčka zverejniť dlho očakávanú správu o škandále "partygate" aj napriek tvrdeniam, že sa tomu Johnson snažil zabrániť, vysvetľuje AFP.

Kauza dovedna 12 lockdownových večierkov z rokov 2020 a 2021 vyvolala hnev britskej verejnosti a značne otriasla Johnsonovou pozíciou. Tieto udalosti však zatienil konflikt na Ukrajine, vysvetľuje AFP.