Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Johnson chce v Indii rokovať aj o energetickej bezpečnosti a obrane

Na archívnej snímke britský predseda vlády Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Názory Británie a Indie na ruskú inváziu na Ukrajinu sa rozchádzajú, konštatovala AFP.

Londýn 17. apríla (TASR) - Britský premiér Boris Johnson má na budúci týždeň v pláne cestu do Indie, kde bude so svojím partnerom Naréndrom Módím rokovať o bezpečnosti a obchodnej spolupráci.

Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP, ktorá pripomenula, že Módí zaujal k ruskej vojne na Ukrajine neutrálny postoj.

"Keďže náš mier a prosperitu ohrozujú autokratické štáty, je nevyhnutné, aby demokracie a priatelia držali spolu," uviedol Johnson vo vyhlásení pred návštevou, ktorá bude jeho prvou v Indii vo funkcii britského premiéra.

Názory Británie a Indie na ruskú inváziu na Ukrajinu sa rozchádzajú, konštatovala AFP.

Vysvetlila, že zatiaľ čo Londýn uvalil na Moskvu hospodárske sankcie a dodal Kyjevu zbrane, Módího vláda Kremeľ otvorene neodsúdila a aj v Bezpečnostnej rade OSN sa zdržala hlasovania pri viacerých rezolúciách odsudzujúcich Rusko. India tvrdí, že Rusko je jej dlhodobým priateľom a základným pilierom jej zahraničnej politiky.

Johnson uviedol, že jeho návšteva v Indii, ktorá sa uskutoční 21. - 22. apríla, sa zameria okrem iného na vytváranie pracovných miest a hospodársky rast, ako aj na energetickú bezpečnosť a obranu.

"India ako významná hospodárska mocnosť a najväčšia demokracia na svete je v týchto neistých časoch pre Spojené kráľovstvo vysoko ceneným strategickým partnerom," dodal Johnson.

Jeho úrad uviedol, že s premiérom Módím bude 22. apríla v Dillí viesť detailné rozhovory o strategickom obrannom, diplomatickom a hospodárskom partnerstve v nádeji, že toto partnerstvo posilní a zvýši bezpečnostnú spoluprácu v ázijsko-tichomorskom regióne.

AFP dodala, že Johnsonova konzervatívna vláda sa od vystúpenia Británie z Európskej únie snaží posilniť obchodné a bezpečnostné väzby s krajinami v ázijsko-tichomorskom regióne.