Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Johnson: Konzervatívci zažili po voľbách náročnú noc

Britský premiér Boris Johnson a jeho pes Dilyn prichádzajú do volebnej miestnosti v Londýne počas regionálnych volieb v Anglicku vo štvrtok 5. mája 2022. Foto: TASR/AP

Konzervatívci na základe predbežných výsledkov prišli o tri samosprávne londýnske obvody, kde zvíťazili labouristi.

Londýn 6. mája (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v piatok povedal, že jeho Konzervatívna strana zažila po štvrtkových regionálnych voľbách v "niektorých častiach Anglicka náročnú noc". Inde však konzervatívci podľa jeho slov zaznamenali "pozoruhodné zisky".

Obyvatelia Anglicka, Škótska a Walesu si vo štvrtok volili zástupcov do regionálnych samospráv. Konzervatívci na základe predbežných výsledkov prišli o tri samosprávne londýnske obvody Barnet, Wandsworth a Westminster, kde zvíťazili labouristi.

Tí podľa predbežných výsledkov zvíťazili v 40 zo 146 samospráv Anglicka, v ktorých sa vo štvrtok hlasovalo, uvádza na svojej webovej stránke stanica Sky News. Konzervatívci získali 23 samospráv a Liberálni demokrati štyri.

Konzervatívci sa podľa Johnsona musia sústrediť na veľké záležitosti, ktoré sú pre voličov dôležité. Patria tam energetická bezpečnosť, zvyšovanie počtu zdravotných sestier a ošetrovateľov a policajtov.

Občania Severného Írska si vo štvrtok volili 90 členov parlamentu (Stormont). Hlasy sa v piatok sčítavajú v troch strediskách, z ktorých jedno sa nachádza v hlavnom meste Belfast.

Pracovníci volebnej komisie počas spočítavania hlasov z boxov s hlasovacími lístkami po voľbách 90 členov parlamentu Severného Írska v Belfaste 6. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Predvolebné prieskumy favorizovali proírsku nacionalistickú stranu Sinn Féin, ktorá by mohla predstihnúť Demokratickú unionistickú stranu (DUP). Tá má v súčasnosti v severoírskom parlamente najviac kresiel.

Volebné hlasy začali v piatok sčítavať aj v Škótsku a Walese, kde by konečné výsledky mali byť známe do večera.