Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Johnson navrhne predčasné voľby, ak poslanci zahlasujú proti nemu

Britský premiér Boris Johnson reční pred novinármi ohľadne brexitu pred Downing Street 10 v Londýne 2. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Ak zahlasujú za zmarenie vyjednávacieho procesu, budú musieť uvažovať nad tým, čo bude nasledovať a čo to pre nich znamená, uviedol Boris Johnson.

Londýn 2. septembra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson navrhne vypísať na 14. októbra predčasné parlamentné voľby, ak poslanci v utorok odhlasujú odklad brexitu v prípade nedosiahnutia dohody o vystúpení z EÚ. Uviedol to v pondelok večer nemenovaný vysokopostavený vládny predstaviteľ, informovala spravodajská televízia Sky News.

Johnson poslancov parlamentu za Konzervatívnu stranu, ktorí chcú hlasovať proti nemu spolu s opozičnou Labouristickou stranou, varoval: "Ak zahlasujú za zmarenie vyjednávacieho procesu, budú musieť uvažovať nad tým, čo bude nasledovať a čo to pre nich znamená." Britský premiér už predtým uviedol, že za takýto prístup budú zákonodarcovia vylúčení z poslaneckého klubu a v budúcich voľbách nebudú môcť za svoju stranu kandidovať.

Termín možných parlamentných volieb bol spomenutý počas zasadnutia členov vlády v pondelok večer, dodal nemenovaný predstaviteľ. Ministri majú podľa jeho slov z volieb obavy, ale uznávajú, že tieto rokovania môže viesť buď Jeremy Corbyn, alebo Boris Johnson.