Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Johnson navrhol svojho otca Stanleyho na udelenie rytierskeho titulu

Na snímke z 2. marca 2022 britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Johnson svojho otca zaradil medzi 100 osôb, ktoré navrhol na udelenie rôznych vyznamenaní.

Londýn 6. marca (TASR) - Bývalý britský premiér Boris Johnson navrhol svojho otca Stanleyho Johnsona na udelenie rytierskeho titulu. Urobil to v rámci výsad spojených so svojou rezignáciou. TASR správu prevzala z webovej stránky denníkov The Guardian a The Times.

Johnson svojho otca zaradil medzi 100 osôb, ktoré navrhol na udelenie rôznych vyznamenaní. Tento zoznam musí následne schváliť úrad vlády.

Nominácia vyvoláva otázky v spojitosti s využívaním týchto výsad pre rodinných príslušníkov. Johnson medzi nominovaných zaradil aj svojho brata Josepha.

Johnsona v roku 2020, keď bol premiér, obviňovali z rodinkárstva, pretože brata nominoval na udelenie šľachtického titulu.

Stanley Johnson (82) bol v rokoch 1979-1984 poslancom Európskeho parlamentu. Pracoval aj pre Svetovú banku a Európsku komisiu. Joseph Johnson (51) v rokoch 2018-2019 pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve pre univerzity, vedu, výskum a inovácie.

Boris Johnson (58) bol premiérom od júla 2019. Rozhodnutie rezignovať oznámil vlani začiatkom júla a z postu premiéra oficiálne odstúpil v septembri. Jedným z dôvodov bola séria škandálov, vrátane večierkov v sídle premiéra na Downing Street počas covidovej pandémie. Ich konanie je predmetom vyšetrovania pre možné porušenie pandemických opatrení.