Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Johnson odvolal ministra Govea, ktorý ho vyzval na odstúpenie

Britský minister Michael Gove Foto: TASR/AP

Johsnon aj napriek výzvam z radov členov svojej vlády z úradu premiéra stále odmieta odstúpiť.

Londýn 6. júla (TASR) - Britský premiér Boris Johnson odvolal v stredu neskoro večer z funkcie ministra pre bytovú výstavbu, komunity a samosprávu Michaela Govea, informuje agentúra AFP.

Gove premiéra v súvislosti s vládnou krízou krátko pred týmto oznámením vyzýval na odstúpenie, hoci v minulosti patril k jeho blízkym spojencom, napríklad v otázke tzv. brexitu, kde sa rovnako ako Johnson zasadzoval za vystúpenie Británie z EÚ.

Johsnon aj napriek výzvam z radov členov svojej vlády z úradu premiéra stále odmieta odstúpiť.

Krízu v britskej vláde vyvolalo v utorok večer odstúpenie ministra zdravotníctva Sajida Javida a ministra financií Rishiho Sunaka. Obaja to odôvodnili nesúhlasom s politikou premiéra, ktorého pozíciu v poslednom období oslabila séria škandálov. Premiér ešte v ten istý deň vymenoval nových ministrov Nadhima Zahawiho a Steva Barclaya, ktoré sú považovaní za politikov lojálnych voči Johnsonovi.

Následne však odstúpilo viacero ďalších štátnych tajomníkov a tajomníčok, pričom od utorkového večera tak podalo demisiu už viac ako 30 členov Johnsonovej vlády.

Britský premiér čelí rozsiahlej kritike za účasť na večierkoch v rokoch 2020 a 2021, ktoré sa konali v čase koronavírusovej pandémie a lockdownov. Tlak na jeho vládu zvyšujú aj rastúce ceny energií a potravín.

Posledným zo série škandálov je aféra okolo Christophera Pinchera, ktorý v súkromnom klube pre členov Konzervatívnej strany v Londýne v opitosti obchytkával dvoch mužov. Boris Johnson ho len pred niekoľkými mesiacmi vymenoval za zástupcu šéfa poslaneckého klubu konzervatívcov v parlamente.