Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Johnson počas návštevy Škótska odmietol nové referendum o nezávislosti

Britský premiér Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prieskumy v Škótsku potvrdili, že väčšina obyvateľov v súčasnosti nezávislosť podporuje.

Edingburg 29. januára (TASR) - Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok počas návštevy Škótska odmietol požiadavky o uskutočnenie druhého referenda o nezávislosti v Škótsku, informovala agentúra AFP.

Johnson nekonečné rozhovory o referende označil za "úplne bezvýznamné" v súvislosti s tým, čo v súčasnosti väčšinu ľudí znepokojuje, napísala na svojej webovej stránke stanica BBC.

Premiér pripomenul, že v Škótsku sa referendum o nezávislosti konalo v roku 2014. Škóti sa vtedy v pomere 55 ku 45 percent vyjadrili proti osamostatneniu od zvyšku Spojeného kráľovstva.

Johnson počas štvrtkovej návštevy Škótska pochválil spoločnú reakciu Spojeného kráľovstva k zdravotnej kríze v krajine. Premiér navštívil laboratórium, ktoré spracováva testy na ochorenie COVID-19 a aj očkovacie stredisko v Glasgowe, ktoré založila britská armáda. Premiér vojakov podľa AFP označil za jasný príklad celonárodného úsilia.

Prieskumy v Škótsku potvrdili, že väčšina obyvateľov v súčasnosti nezávislosť podporuje, píše AFP. Škótska národná strana (SNP) minulý týždeň uviedla, že uskutoční ďalšie referendum o nezávislosti, ak vo voľbách 6. mája dosiahne dobré výsledky. SNP zverejnila plán a oznámila vytvorenie pracovnej skupiny v súvislosti s referendom o nezávislosti.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová sa v stredu kriticky vyjadrila k Johnsonovej návšteve Škótska. Lídri by podľa jej slov mali rešpektovať také isté pravidlá, aké sú v platnosti pre verejnosť, a cestovať len vtedy, keď je to nevyhnutné. Úrad britského premiéra na Downing Street reagoval, že základnou úlohou premiéra je byť "fyzickým zástupcom" britskej vlády.

Británia je v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 jednou z najviac postihnutých krajín v Európe a počet obetí ochorenia COVID-19 v utorok prekročil 100.000, pripomína AFP. V nemocniciach je s týmto ochorením v súčasnosti takmer 37.000 ľudí.