Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Johnson prisľúbil v telefonáte so Zelenským ďalšiu podporu Kyjevu

Britský premiér Boris Johnson odchádza z Downing Street 10 na vyhlásenie do parlamentu 24. februára 2022 v Londýne. Foto: TASR/AP

Británia uviedla, že je pripravená poskytnúť Ukrajine dodatočnú vojenskú podporu vrátane obranných zbraní, ale minister obrany Ben Wallace vyslanie vojakov vylúčil.

Británia 25. februára (TASR) - Britský premiér Boris Johnson prisľúbil Ukrajine "ďalšiu podporu Spojeného kráľovstva" v piatkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten informoval britského lídra o "strašnom vývoji v Kyjeve". Informáciu priniesla agentúra AFP s odvolaním sa na sídlo premiéra Downing Street v Londýne.

"Prezident Zelenskyj informoval premiéra o najnovších ruských vojenských postupoch... vrátane hrozného vývoja (situácie) v Kyjeve. Premiér sa zaviazal Ukrajine poskytnúť v najbližších dňoch ďalšiu podporu Spojeného kráľovstva," uviedol Johnsonov úrad vo vyhlásení.

Dvojica lídrov diskutovala aj o sankciách voči Rusku a praktickej podpore ukrajinskej vláde, informovala stanica BBC.

Zelenskyj povedal Johnsonovi, že ukrajinská strana utrpela ťažké straty, no veľké straty podľa neho utrpelo aj Rusko. Ukrajinský prezident zároveň vyzval západných lídrov, aby podporili protivojnové protesty v Rusku.

Na snímke vrak zostreleného lietadla v Kyjeve počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine v piatok 25. februára 2022. Nie je jasné, koho lietadlo havarovalo, a kto ho zostrelil.
Foto: TASR/AP


Británia uviedla, že je pripravená poskytnúť Ukrajine dodatočnú vojenskú podporu vrátane obranných zbraní, ale minister obrany Ben Wallace vyslanie vojakov vylúčil. "To by vyvolalo európsku vojnu, pretože sme členskou krajinou NATO, a Rusko by preto zaútočilo na (krajiny) NATO," povedal v rozhovore pre BBC.

Johnson pred poslancami vo štvrtok v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine oznámil, že veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Všetky veľké ruské banky budú podľa neho vylúčené z finančného systému ostrovného kráľovstva s tým, že na druhú najväčšiu ruskú banku VBT bude uvalené "úplné zmrazenie aktív".