Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Johnson sa dal zaočkovať vakcínou od AstraZenecy

Britský premiér Boris Johnson dostáva prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v Nemocnici sv. Tomáša v Londýne v piatok 19. marca 2021. Foto: TASR/AP

Podľa spravodajskej stanice BBC 56-ročného premiéra zaočkovali v Nemocnici sv. Tomáša, kde bol vlani v apríli hospitalizovaný s ochorením COVID-19.

Londýn 19. marca (TASR) - Britský premiér Boris Johnson dostal v piatok prvú dávku vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, čím chcel verejnosť uistiť, že táto očkovacia látka je bezpečná. Informovala o tom agentúra AFP.

"Doslova som vôbec nič necítil. Bolo to veľmi dobré, veľmi rýchle," povedal Johnson pred novinármi po odchode z nemocnice v Londýne neďaleko jeho rezidencie na Downing Street.

Podľa spravodajskej stanice BBC 56-ročného premiéra zaočkovali v Nemocnici sv. Tomáša, kde bol vlani v apríli hospitalizovaný s ochorením COVID-19.

"Všetci, keď dostanete oznámenie, že sa máte ísť očkovať, choďte a dajte sa. Je to najlepšie pre vás, to najlepšie pre vašu rodinu a pre všetkých ostatných," dodal Johnson, pričom poukázal na to, že vedci z Európy považujú vakcínu od AstraZenecy za bezpečnú.

Britský premiér Boris Johnson dvíha palce hore po začkovaní prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v Nemocnici sv. Tomáša v Londýne v piatok 19. marca 2021.
Foto: TASR/AP


Prvú dávku vakcíny v Spojenom kráľovstve doposiaľ dostalo už viac ako 26 miliónov ľudí.

Johnson už predtým prezradil, že dostane vakcínu, ktorú vyvinula britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca spolu s Oxfordskou univerzitou. Vyslovil sa tak v čase, keď viaceré európske krajiny očkovanie touto vakcínou pozastavili pre obavy, že môže zapríčiniť vážne vedľajšie účinky, napríklad vznik krvných zrazenín.

Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok oznámila, že vakcína od firmy AstraZeneca nesúvisí s celkovým zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín a jej výhody prevažujú nad rizikami. Viacero európskych krajín následne oznámilo, že obnoví očkovanie touto vakcínou, ktoré v priebehu tohto a minulého týždňa pozastavili.

Žiadnu priamu spojitosť medzi zmienenou vakcínou a tvorbou krvných zrazenín nenašiel ani britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA).