Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Johnson sa poďakoval a vyzval konzervatívcov, aby podporili Trussovú

Na snímke britský premiér Boris Johnson končiaci vo funkcii sa prihovára pred sídlom britského premiéra na Downing Street 10 v Londýne 6. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Johnson sa v závere svojho prejavu poďakoval členom vlády, obyvateľom Británie i každému, kto pomáhal jeho rodine, vrátane svojho psa Dilyna a kocúra Larryho na Downing Street.

Londýn 6. septembra (TASR) - Odchádzajúci britský premiér Boris Johnson sa v utorok poďakoval za podporu a vyzval konzervatívcov, aby podporili jeho nástupkyňu Liz Trussovú. Konzervatívna vláda podľa jeho slov krajinu dostane z krízy. TASR správu prevzala z webových stránok staníc BBC a Sky News.

Johnson v rozlúčkovom prejave povedal, že jeho vláde sa podarilo dokončiť brexit - odchod Spojeného kráľovstva z EÚ -, Británia pod jeho vedením v decembri 2020 ako prvá začala s očkovaním proti covidu a tento rok zabezpečila dodávky zbraní na Ukrajinu.

Pripomenul tiež úspechy konzervatívcov pri znižovaní kriminality, budovaní nových nemocníc, vo vzdelávaní, rozvoji infraštruktúry, či využívaní veternej energie.

Britské hospodárstvo a rodiny zažívajú náročné obdobie, povedal Johnson. "Verím, že Liz Trussová a konzervatívna vláda urobí všetko, čo je v našich silách, aby ľudí dostala z tejto krízy. Táto krajina to vydrží a zvíťazíme," povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin si podľa neho robí zbytočné "ilúzie", ak si myslí, že vydieraním a zastrašovaním Britov v spojitosti s energetickou krízou môže uspieť.

O svojej budúcnosti Johnson povedal, že "je jednou z pomocných rakiet, ktorá splnila svoju funkciu a teraz sa zľahka vráti do atmosféry a so šplechnutím zmizne v nejakom vzdialenom a neznámom kúte Tichomoria."

"Vraciam sa k svojmu pluhu ako Cincinnatus a tejto vláde neponúkam nič, len čo najvrúcnejšiu podporu," povedal odchádzajúci premiér. Lucius Quinctius Cincinnatus bol rímsky šľachtic, ktorého v piatom storočí pred Kristom dvakrát povolali do funkcie diktátora aby porazil nepriateľov Ríma.

Johnson sa v závere svojho prejavu poďakoval členom vlády, obyvateľom Británie i každému, kto pomáhal jeho rodine, vrátane svojho psa Dilyna a kocúra Larryho na Downing Street.

Johnson sa po prejave v spoločnosti manželky Carrie vydal na cestu na zámok Balmoral v Škótsku, kde britskej kráľovnej Alžbete II. oficiálne odovzdá rezignáciu. Kráľovná potom poverí zostavením vlády novú premiérku Liz Trussovú. Balmoral je od Londýna vzdialený približne 830 kilometrov.