Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Johnson sľúbil „maximálne ekonomické škody“ Rusku

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Johnson tiež ocenil Zelenského utorkový "dojímavý prejav" pred Dolnou snemovňou britského parlamentu.

Londýn 10. marca (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v stredu v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil sprísnenie sankcií a "spôsobenie maximálnych ekonomických škôd Rusku". Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

Podľa hovorcu britského premiéra Johnson informoval Zelenského "o práci, ktorú Spojené kráľovstvo robí pri poskytovaní vojenského vybavenia Ukrajine, potrebného na to, aby sa obránila".

Zelenskyj a Johnson sa rozprávali aj o stredajšom zbombardovaní pôrodnice v ukrajinskom meste Mariupol.

"Obaja lídri odsúdili strašný útok na pôrodnicu v Mariupole a fakt, že ruské sily nerešpektujú dohodnuté zastavenia paľby v humanitárnych koridoroch. Premiér poznamenal, že toto je ďalší dôkaz, že Putin koná s ľahostajnou neúctou k medzinárodnému humanitárnemu právu," uviedol hovorca Downing Street.

Johnson tiež ocenil Zelenského utorkový "dojímavý prejav" pred Dolnou snemovňou britského parlamentu.
Na snímke z 8. marca 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videopríhovore poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu v Londýne.
Foto: TASR/AP

"Premiér ukončil telefonát uistením, že Spojené kráľovstvo neotrasiteľne podporuje ľud Ukrajiny, a vyhlásil, že prezident Zelenskyj si vyslúžil obdiv a lásku britského ľudu," doplnil hovorca.

Johnsonove vyjadrenia boli podobné tým, ktoré povedala britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Politička v utorok uviedla, že Spojené kráľovstvo bude spolu so spojencami "pokračovať" vo "vysiľovaní" ruskej ekonomiky, píše web CNN.