Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Johnson pri telefonáte s Macronom navrhol obnovenie spolupráce

Na archívnej snímke zľava britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron 22. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Britský predstaviteľ odkázal, že jeho krajina chce obnoviť spoluprácu po diplomatickej roztržke súvisiacej so zrušením dodávky ponoriek pre Austráliu.

Londýn/Paríž 24. septembra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Marcon absolvovali v piatok telefonický rozhovor. Britský predstaviteľ odkázal šéfovi Elyzejského paláca, že jeho krajina chce "obnoviť spoluprácu" po diplomatickej roztržke súvisiacej so zrušením dodávky ponoriek pre Austráliu medzi Parížom na jednej strane a Londýnom a Washingtonom na druhej strane. Informoval o tom úrad francúzskeho prezidenta, na ktorý sa odvoláva agentúra AFP.

Johnson, ktorý rozhovor inicioval, povedal Macronovi, že dúfa v spoluprácu "v súlade s našimi hodnotami a spoločnými záujmami" vrátane boja proti klimatickej zmene a terorizmu a tiež zaistenia bezpečnosti v indicko-tichomorskej oblasti. Macron odpovedal, že "očakáva (Johnsonove) návrhy", oznámila francúzska prezidentská kancelária.

Austrália minulý týždeň podpísala bezpečnostný pakt AUKUS s Britániou a USA, zahŕňajúci vzájomnú výmenu spravodajských informácií. Austrália vďaka paktu získa prístup k tajným technológiám, ktoré jej umožnia vyrobiť vlastné ponorky na jadrový pohon. V dôsledku toho Austrália zrušila zmluvu na nákup naftových ponoriek, ktorú pred piatimi rokmi uzavrela s francúzskou firmou Naval Group. Paríž sa o zrušení zmluvy v hodnote 31 miliárd eur dozvedel iba niekoľko hodín pred jeho zverejnením, čo viedlo k diplomatickej roztržke s Washingtonom a Londýnom.