Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Johnson: Ukrajina zvíťazí, Ukrajina bude slobodná

Britský premiér Boris Johnson (na videoprojekcii) počas zasadnutia v ukrajinskom parlamente 3. mája 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie šéfa Kremľa spustiť ofenzívu na Ukrajine nazval Johnson "gigantickým omylom, aký môže spraviť len autokrat".

Londýn 3. mája (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v utorok počas videopríhovoru k ukrajinskému parlamentu vyhlásil, že Ukrajina porazí Rusko a opäť bude slobodnou krajinou. TASR prevzala správu zo spravodajskej stanice Sky News.

"Mám dnes pre vás jednu správu: Ukrajina zvíťazí, Ukrajina bude slobodná," zdôraznil Johnson. Ukrajina podľa jeho slov vo svojom boji proti ruskej agresii "rozbila mýtus o neporaziteľnosti (prezidenta Vladimira) Putina". Rozhodnutie šéfa Kremľa spustiť ofenzívu na Ukrajine nazval Johnson "gigantickým omylom, aký môže spraviť len autokrat".

Takzvaná nezdolateľná sila Putinovej vojnovej mašinérie sa zlomila na sile ukrajinského vlastenectva a lásky k vlasti, uviedol ďalej britský premiér. "Vaše deti a vnuci budú vravieť, že Ukrajinci naučili svet, že brutálna sila agresora nezmôže nič voči morálnej sile ľudí odhodlaných byť slobodnými," vyhlásil Johnson.

Vojna na Ukrajine je podľa jeho slov konfliktom bez "nejakých morálnych nejednoznačností či šedých zón". Ruskí vojaci "páchajú vojnové zločiny" a "ich zverstvá sa objavujú všade tam, odkiaľ sú nútení ustúpiť", povedal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a britský premiér Boris Johnson (na videoprojekcii) počas zasadnutia v ukrajinskom parlamente 3. mája 2022 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Johnson v utorok zároveň potvrdil ďalšiu dávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov libier (358 miliónov eur). Nová zásielka zahŕňa zariadenia potrebné na vedenie tzv. elektronickej vojny, radarový systém zachytávajúci delostrelecké útoky, GPS vybavenie a tisíce zariadení na nočné videnie.

"Budeme pokračovať v dodávkach zbraní, financovaní a humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, až kým nedosiahneme náš dlhodobý cieľ, ktorým musí byť opevnenie Ukrajiny, aby sa už nikto nikdy neodvážil na vás zaútočiť," povedal poslancom. Išlo prvý príhovor lídra zahraničnej krajiny v ukrajinskom parlamente (Verchovna rada) od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Británia minulý týždeň oznámila, že Ukrajine pošle obrnené vozidlá vybavené raketami, ktoré dokážu zneškodniť lietadlá aj vrtuľníky. Spojené kráľovstvo už predtým Ukrajine sľúbilo systémy protivzdušnej obrany a výbušniny.