Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Johnson ukrajinskému parlamentu oznámi novú vojenskú pomoc

Britský premiér Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nová dávka vojenskej podpory pre Ukrajinu bude zahŕňať prostriedky na elektronickú vojnu, radarový systém zachytávajúci delostrelecké útoky, GPS vybavenie a tisíce zariadení na nočné videnie.

Londýn 3. mája (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v utorok počas príhovoru k ukrajinskému parlamentu oznámi ďalšiu dávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov libier (viac ako 357 miliónov eur). Oznámil to v pondelok úrad britského premiéra na Downing Street. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Johnson v ukrajinskom parlamente (Verchovna rada) vystúpi prostredníctvom videokonferencie. Bude to prvý takýto príhovor lídra zahraničnej krajiny od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára, píše AFP.

Nová dávka vojenskej podpory pre Ukrajinu bude zahŕňať prostriedky na elektronickú vojnu, radarový systém zachytávajúci delostrelecké útoky, GPS vybavenie a tisíce zariadení na nočné videnie. Británia minulý týždeň oznámila, že Ukrajine pošle obrnené vozidlá vybavené raketami, ktoré dokážu zneškodniť lietadlá aj vrtuľníky. Spojené kráľovstvo už predtým Ukrajine sľúbilo systémy protivzdušnej obrany a výbušniny.

Britský premiér takisto pochváli odpor, ktorý Ukrajina kladie. "Keď moja krajina čelila hrozbe invázie počas druhej svetovej vojny, náš parlament - tak ako aj váš - sa počas konfliktu naďalej stretával," povie Johnson v utorok. AFP sa odvoláva úryvok z jeho príhovoru, ktorý poskytol úrad na Downing Street.

Briti podľa Jonsonových slov počas druhej svetovej vojny preukázali takú jednotu a rozhodnosť, že krajina si toto nebezpečenstvo pamätá ako "najlepšiu hodinu".

"Toto je najlepšia hodina Ukrajiny, impozantná kapitola v príbehu vášho národa, ktorú si budú pamätať a o ktorej budú hovoriť nasledujúce generácie," dodal.