Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Johnson: V Británii sa bude očkovať proti koronavírusu 24 hodín denne

Britský premiér Boris Johnson, archívne foto. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo je jednou z najsilnejšie zasiahnutých krajín pandémie – od jej začiatku tam zaznamenali viac ako tri milióny prípadov nákazy a viac ako 83 000 úmrtí.

Londýn 13. januára (TASR) – Británia plánuje čo najskôr umožniť svojim občanom, aby sa proti koronavírusu SARS-CoV-2 mohli dať zaočkovať v ktorúkoľvek hodinu počas celého týždňa. Informoval o tom v stredu britský premiér Boris Johnson v rámci vystúpenia v parlamente.

Stalo sa tak len pár dní po tom, čo Johnson odmietol návrh z dielne opozičnej Labouristickej strany ponechať vakcinačné centrá otvorené aj počas nočných hodín, pripomína agentúra AFP.

Britská vláda sa však ocitá pod narastajúcim tlakom na urýchlenie procesu očkovania tamojšieho obyvateľstva. Podľa AFP sa vláda momentálne chystá spustiť pilotný program, ktorého cieľom bude zistiť záujem o podanie vakcíny aj počas noci či skorých ranných hodín.

Firma AstraZeneca – distribútor najpoužívanejšej vakcíny proti koronavírusu v Británii, ktorú vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou – tiež v stredu oznámila, že čoskoro začne do krajiny dodávať dva milióny dávok vakcíny týždenne.

V Británii doteraz zaočkovali zhruba 2,4 milióna obyvateľov z najzraniteľských skupín. Cieľom tamojšej vlády je do polovice februára zaočkovať 15 miliónov občanov.

Spojené kráľovstvo je jednou z najsilnejšie zasiahnutých krajín pandémie – od jej začiatku tam zaznamenali viac ako tri milióny prípadov nákazy a viac ako 83 000 úmrtí.