Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Johnson Zelenskému potvrdil darovanie salvových raketometov

Britský premiér Boris Johnson na Downing Street 10 v Londýne, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nemôžeme stáť bokom, kým ruské delostrelectvo zrovnáva mestá so zemou a zabíja nevinných civilistov, napísal na Twitteri britský premiér Johnson.

Kyjev/Londýn 6. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že britský premiér Boris Johnson mu v telefonáte potvrdil dodanie nového balíka britskej vojenskej pomoci. Podľa Londýna pôjde o salvový raketový systém (MLRS) typu M270 americkej výroby. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters.

"Hovoril som s Borisom Johnsonom. Povedal som mu o situácii na frontovej línii. Potvrdil mi dodanie nového balíka posilnenej obrany pre Ukrajinu. Nastolili sme aj otázku zintenzívnenia práce na bezpečnostných zárukách. Spoločne s Veľkou Britániou hľadáme spôsoby, ako sa vyhnúť potravinovej kríze a ako dosiahnuť uvoľnenie zablokovaných prístavov," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

"Nemôžeme stáť bokom, kým ruské delostrelectvo zrovnáva mestá so zemou a zabíja nevinných civilistov," napísal na Twitteri zase britský premiér Johnson. Spresnil, že Londýn daruje ukrajinským ozbrojeným silám samohybné obrnené raketomety, aby Ukrajinci mohli "účinne odraziť pokračujúci ruský nápor".



Britský premiér bude v pondelok večer čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery zo strany poslancov jeho Konzervatívnej strany. Johnson hlasovanie podľa vlastných slov vníma ako šancu, ktorou sa uzavrie kauza "partygate" týkajúca sa večierkov počas lockdownu.