Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Johnson: Väčšina britských vojakov už opustila Afganistan

Britský premiér Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Počas misie v Afganistane zahynulo 457 britských vojakov.

Londýn 8. júla (TASR) - Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok potvrdil, že väčšina britských vojakov opustila Afganistan, informovala agentúra AP.

Johnson odmietol z bezpečnostných dôvodov uviesť detaily spojené s odchodom britských vojsk z Afganistanu, povedal však, že "všetci britskí vojaci, ktorí boli súčasťou misie NATO, sa teraz vracajú domov". Väčšina vojenského personálu podľa jeho slov už Afganistan opustila.

Podľa slov Johnsona hrozba, ktorá priviedla vojská NATO do Afganistanu, je "menšia", avšak je potrebné byť realistický ohľadom toho, nakoľko bude teraz možné ovplyvňovať situáciu v Afganistane. Prepotrebné bude podľa jeho slov tiež spoločné úsilie "viacerých krajín, ako aj afganských susedov, aby pomohli afganskému ľudu vybudovať budúcnosť".

"Neodchádzame preč. Ponechávame naše veľvyslanectvo v Kábule a budeme ďalej spolupracovať na urovnaní (konfliktu) s našimi priateľmi a spojencami, a to najmä s našimi priateľmi v Pakistane," uviedol Johnson.

Počas misie v Afganistane zahynulo 457 britských vojakov. Posledné britské bojové jednotky opustili Afganistan v októbri 2014, avšak v rámci misie NATO ostalo v krajine približne 700 vojakov, ktorí pomáhali s tréningom afganských síl.

USA v utorok potvrdili, že Afganistan opustilo už 90 percent ich vojakov. Minulý týždeň Američania tiež opustili svoju tamojšiu najväčšiu základňu Bagrám. Afganistan v uplynulých týždňoch opustili aj vojská väčšiny krajín Európskej únie.

Afganský prezident Ašraf Ghaní vo štvrtok uviedol, že s odchodom vojsk USA a NATO z krajiny čaká Afganistan zložitá premena, avšak podľa jeho slov majú afganské sily dostatočné schopnosti na boj s militantným hnutím Taliban.

Odsun vojakov USA a NATO z Afganistanu odštartoval 1. mája a má byť dokončený 11. septembra, v deň 20. výročia teroristických útokov v Spojených štátoch z roku 2001. Prezident USA Joe Biden stiahnutie vojsk z Afganistanu avizoval v polovici apríla.