Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Johnson vyjadril obdiv kráľovnej Alžbete II.

Britská kráľovná Alžbeta II., archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kráľovná si svoje stredajšie narodeniny pripomenie len formou menšej slávnosti na Windsorskom hrade, kde sa počas pandémie koronavírusu zdržiava.

Londýn 21. apríla (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v stredu vyjadril obdiv voči britskej kráľovnej Alžbete II. pri príležitosti jej 95. narodenín.

"Som hrdý, že môžem slúžiť ako jej premiér," napísal na Twitteri.

"Vždy som prechovával vysoký obdiv k Jej Výsosti a jej službe tejto krajine a Spoločenstvu národov (Commonwealth of Nations)," napísal Johnson.

Kráľovná si svoje stredajšie narodeniny pripomenie len formou menšej slávnosti na Windsorskom hrade, kde sa počas pandémie koronavírusu zdržiava. Pripojiť by sa k nej mali aj niektorí členovia kráľovskej rodiny.

Verejné oslavy sa neuskutočnia, pretože Alžbeta II. ešte drží dvojtýždenný smútok po smrti svojho manžela princa Philipa, píše na svojej webovej stránke stanica BBC. Philip, ktorý bol Alžbetiným manželom 73 rokov, zomrel 9. apríla vo veku 99 rokov.

Elizabeth Alexandra Mary, budúca britská kráľovná Alžbeta II., sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne ako prvorodená dcéra Alberta, vojvodu z Yorku, a Elizabeth Bowes-Lyonovej, vojvodkyne z Yorku. Mala mladšiu sestru Margaret, grófku zo Snowdonu (1930-2002).

Vlády sa ujala vo februári 1952 po smrti svojho otca Juraja VI., ktorý na tróne sedel od roku 1936. Slávnostne bola Alžbeta II. korunovaná 2. júna 1953 vo veku 26 rokov.

Pohreb Philipa - vojvodu z Edinburghu - sa konal v sobotu 17. apríla v Kaplnke svätého Juraja na Windsorskom hrade. Na obrade sa zúčastnilo 30 najbližších členov jeho rodiny.