Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Johnson vymenoval nových ministrov financií, zdravotníctva a školstva

Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Johnsonova vláda je v súčasnosti pod rastúcim tlakom z dôvodu rastúcich cien energie a potravín.

Londýn 5. júla (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v utorok neskoro večer vymenoval za nového ministra financií doterajšieho šéfa rezortu školstva Nadhima Zahawiho. Ministerstvo zdravotníctva bude odteraz viesť Steve Barclay. Uvoľnený post v rezorte školstva Johnson zveril Michelle Donelanovej. Informovala o tom agentúra AFP.

Doterajší ministri - Sajid Javid, ktorý mal na starosti sektor zdravotníctva, a šéf rezortu financií Rishi Sunak - v utorok podvečer oznámili, že odstupujú zo svojich funkcií pre nesúhlas s vládou premiéra Johnsona.

Ako poznamenala agentúra AFP, Zahawi, Barclay a Donelanová sú považovaní za lojálnych voči Johnsonovi.

Johnsonova vláda je v súčasnosti pod rastúcim tlakom z dôvodu rastúcich cien energie a potravín.

Britský premiér takisto čelí rozsiahlej kritike za účasť na večierkoch na Downing Street v rokoch 2020 a 2021, ktoré sa konali v čase koronavírusovej pandémie a lockdownov a podľa záverov vyšetrovania neboli v súlade s vtedajším protipandemickými opatreniami.

Johnson dostal tiež pokutu pre oslavu svojich 56. narodenín, ktorá sa uskutočnila 19. júna 2020. Prevzal síce plnú zodpovednosť za tieto oslavy, odstúpiť zo svojho postu však odmietol.

Jeho vláda čelí v posledných dňoch aj ďalšiemu škandálu okolo Christophera Pinchera, zástupcu tzv. vládneho whipa v parlamente, ktorý v opitosti obchytkával dvoch mužov v súkromnom klube pre členov Konzervatívnej strany v Londýne. Johnson v utorok priznal, že urobil chybu, keď Pinchera vo februári dosadil do tejto vplyvnej funkcie, uvádza Sky News.