Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri reagujú na smrť Gorbačova: Priniesol svetu viac slobody

Bývalý sovietsky a ruský prezident Michail Gorbačov (83) stojí pred Brandenburskou bránou v Berlíne 8. novembra 2014. Foto: TASR/AP

Gorbačov podľa Bidena veril, že budúcnosť môže byť iná a mal odvahu riskovať celú svoju kariéru, aby to dosiahol.

Londýn/Paríž 31. augusta (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel v utorok v Moskve bývalý prezident ZSSR Michail Sergejevič Gorbačov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Vďaka svojmu reformnému úsiliu sa tešil Gorbačov veľkej popularite a obľube na Západe, čo bolo v ostrom protiklade s jeho vlasťou, kde ho považovali za hrobára Sovietskeho zväzu.

Za svoju činnosť získal v roku 1990 Nobelovu cenu za mier, ale aj vyše 300 medzinárodných, štátnych i spoločenských ocenení.

Teraz.sk vám prináša reakcie svetových lídrov na úmrtie bývalého prezidenta ZSSR Michaila Gorbačova.

Biden: Gorbačov priniesol svetu viac bezpečnosti a slobody


Bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov bol jedným z mála sovietskych predstaviteľov, ktorí mali odvahu priznať, že je potrebná zmena. Uviedol to americký prezident Joe Biden v reakcii na úmrtie tohto bývalého sovietskeho lídra. TASR o tom informuje na základe oficiálneho vyjadrenia zverejneného na webovej stránke Bieleho domu.

"Keď sa (Gorbačov) ujal moci, studená vojna trvala už takmer 40 rokov a komunizmus ešte dlhšie, malo to devastujúce následky... Po niekoľkých desaťročiach politických represálií zaviedol demokratické reformy," uviedol Biden.

"Ako sovietsky líder spolupracoval s (bývalým americkým) prezidentom Ronaldom Reaganom na obmedzení jadrového arzenálu oboch našich krajín, čo prinieslo úľavu na celom svete ľudom, ktorí sa modlili za koniec pretekov v jadrovom zbrojení," uviedol šéf Bieleho domu vo vyhlásení.

Na archívnej snímke z 2. mája 1992 bývalý americký prezident Ronald Reagan (vľavo) a bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov v kovbojských klobúkoch na Reganovom ranči Rancho del Cielo v Santa Barbare.
Foto: TASR/AP


Gorbačov podľa Bidena veril, že budúcnosť môže byť iná a mal odvahu riskovať celú svoju kariéru, aby to dosiahol. "Výsledkom toho bol bezpečnejší svet a väčšia sloboda pre milióny ľudí," uviedol americký prezident.

Biden tiež pripomenul svoje stretnutie s Gorbačovom v roku 2009 počas návštevy tohto bývalého sovietskeho politika v Bielom dome. Na záver svojho vyhlásenia americký prezident vyjadril úprimnú sústrasť Gorbačovovej rodine, priateľom a "ľudom, ktorí mali úžitok z jeho viery v lepší svet".

Putin: Gorbačov mal obrovský vplyv na chod svetových dejín

Na archívnej snímke z 21. decembra 2004 ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov sa rozprávajú na začiatku tlačovej konferencie v nemeckom Schleswigu.
Foto: TASR/AP


Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov bol štátnikom, ktorý "mal obrovský vplyv" na svetové dejiny. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin vo vyjadrení venovanom rodine a blízkym posledného sovietskeho lídra, ktorý zomrel v utorok po dlhej chorobe.

"Michail Gorbačov bol politikom a štátnikom, ktorý mal obrovský vplyv na chod svetových dejín. Našu krajinu viedol v čase zložitých a dramatických zmien a rozsiahlych vnútropolitických, ekonomických a spoločenských výziev," uviedol ruský prezident vo vyjadrení zverejnenom na oficiálnej stránke Kremľa.

Podľa Putina Gorbačov "chápal, že je nevyhnutné prijať reformy". Súčasný ruský prezident vo svojom vyjadrení poukázal tiež na "humanitárnu, dobročinnú a osvetovú" činnosť, ktorej sa Gorbačov venoval v posledných rokoch svojho života.

Scholz: Gorbačov zomrel v čase, keď demokracia v Rusku stroskotala


Vďaka bývalému sovietskemu vodcovi Michailovi Gorbačovovi sa Rusko mohlo pokúsiť o etablovanie demokracie, vyhlásil v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz. Posledný najvyšší predstaviteľ Sovietskeho zväzu však podľa šéfa nemeckej vlády zomrel v čase, keď "v Rusku demokracia nielen stroskotala", ale v dôsledku konania jeho prezidenta Vladimira Putina v Európe vznikajú nové hroby. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

"Práve preto myslíme na Michaila Gorbačova a na jeho dôležitosť pre vývoj Európy aj našej krajiny v uplynulých rokoch," uviedol Scholz. Gorbačova nazval odvážnym reformátorom, ktorého politický prístup umožnil znovuzjednotenie Nemecka a odstránenie železnej opony.

Johnson vyzdvihol odvahu Gorbačova; Macron ho označil za muža mieru

Britský premiér Boris Johnson v stredu ocenil odvahu a zásadovosť zosnulého bývalého lídra ZSSR Michaila Gorbačova. Francúzsky prezident Emmanuel Macron ho označil za "muža mieru". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a vyjadrení Johnsona a Macrona na sociálnej sieti.

Johnson na Twitteri napísal, že vždy obdivoval odvahu a zásadovosť, ktorú Gorbačov preukázal, keď doviedol studenú vojnu k mierovému ukončeniu.

"Jeho neúnavná oddanosť k otvoreniu sovietskej spoločnosti v čase Putinovej agresie na Ukrajine zostáva príkladom pre nás všetkých," napísal Johnson.

Macron označil Gorbačova za "muža mieru", ktorý podľa jeho slov "otvoril Rusom cestu slobody". "Jeho oddanosť k mieru v Európe zmenila našu spoločnú históriu," uviedol francúzsky prezident na Twitteri.

Na archívnej snímke zo 17. mája 1989 sovietsky líder Michail Gorbačov a jeho manželka Raisa počas návštevy Čínskeho múra v Pekingu.
Foto: TASR/AP


Lídri EK a OSN pripomenuli zásluhy Gorbačova na ukončení studenej vojny



Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a generálny tajomník OSN António Guterres v stredu pripomenuli zásluhy Michaila Gorbačova na ukončení studenej vojny. Tento bývalý líder ZSSR zomrel v utorok vo veku 91 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Michail Gorbačov bol líder, ktorý mal rešpekt a dôveru," napísala na Twitteri von der Leyenová. Pripomenula, že tento politik sa výrazne podieľal na ukončení studenej vojny a strhnutí železnej opony, čo uvoľnilo cestu pre slobodnú Európu.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Gorbačova označil za jedinečného vodcu, ktorý zmenil svet k lepšiemu, píše AFP. "Gorbačov bol výnimočný štátnik, ktorý zmenil priebeh dejín," uviedol Guterres vo vyhlásení. Tento bývalý líder ZSSR podľa jeho slov urobil pre nenásilné ukončenie studenej vojny viac než ktorýkoľvek iný.