Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Johnsonov poradca pre oblasť etiky Christopher Geidt odstupuje

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Hovorca britskej vlády povedal, že Geidtovo rozhodnutie ho "prekvapilo". Takisto sa mu poďakoval za jeho služby.

Londýn 16. júna (TASR) - Poradca britského premiéra Borisa Johnsona pre oblasť etiky Christopher Geidt odstúpil v stredu z funkcie. Urobil tak deň po tom, ako pred poslancami britského parlamentu obhajoval svoje predchádzajúce vyjadrenie o tom, že premiér sa porušením pandemických pravidiel mohol dopustiť aj porušenia pravidiel správania pre členov vlády. TASR správu prevzala z agentúry DPA a stanice BBC.

Geidt povedal, že s "ľútosťou" opúšťa post, ktorý zastával od apríla minulého roka. Dôvod svojho odchodu neuviedol; vo vyhlásení však oznámil, že ide o "správny" krok. Hovorca britskej vlády povedal, že Geidtovo rozhodnutie ho "prekvapilo". Takisto sa mu poďakoval za jeho služby.

Poradca Geidt minulý mesiac povedal, že otázka o porušení pravidiel pre členov vlády premiérom je "oprávnená", píše Sky News. Johnsonovi predtým polícia udelila pokutu za účasť na večierku v sídle britskej vlády na Downing Street v júni 2020 - keď boli takéto zhromaždenia z dôvodu lockdownu zakázané. Johnson porušenie pravidiel pre členov vlády odmieta.

Premiér čelil vyšetrovaniu v kauze známej ako partygate, ktorá sa vzťahovala na večierky organizované počas lockdownu v rokoch 2020 a 2021.