Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Johnsonova vláda predloží v piatok parlamentu zákon o brexite

Britský premiér Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Johnsonovi konzervatívci získali v štvrtkových predčasných parlamentných voľbách v Dolnej snemovni parlamentu 365 z celkove 650 kresiel.

Londýn 16. decembra (TASR) - Vláda britského premiéra Borisa Johnsona plánuje v piatok v parlamente predložiť zákon, na základe ktorého bude môcť Spojené kráľovstvo v januári vystúpiť z Európskej únie. S odvolaním sa na hovorcu premiéra o tom informovala agentúra AFP.

"Tento proces plánujeme spustiť ešte pred Vianocami a urobíme tak v súlade s ústavným poriadkom a po diskusii s predsedom (Dolnej snemovne britského parlamentu)," povedal v pondelok novinárom hovorca.

Johnsonovi konzervatívci získali v štvrtkových predčasných parlamentných voľbách v Dolnej snemovni parlamentu 365 z celkove 650 kresiel. Majú tak dostatočný počet mandátov na to, aby boli v parlamente schopní schváliť Johnsonovu dohodu o tzv. brexite.

Britský parlament v minulosti túto dohodu neschválil a termín brexitu bol opätovne posunutý z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020. Poslanci 29. októbra schválili premiérov návrh, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii uskutočnili predčasné voľby.