Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jonhap: Severná Kórea usporiadala v Pchjongjangu vojenskú prehliadku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na Severnú Kóreu boli pre jej jadrový program uvalené medzinárodné sankcie, ktoré už mnoho rokov brzdia ekonomický rozvoj tejto izolovanej krajiny. D

Soul 9. septembra (TASR) – V severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang sa v noci zo stredy na štvrtok miestneho času zrejme uskutočnila vojenská prehliadka. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap citujúc nemenovaný armádny zdroj. Soul sa túto informáciu snaží overiť.

Zdroj agentúry Jonhap uviedol iba to, že je badať "náznaky" konania vojenskej po polnoci. Neuviedol však nijaké podrobnosti, ako napríklad to, či sa na nej zúčastnil i líder KĽDR Kim Čong-un alebo či na nej bola predstavená nová vojenská technika. Dodal, že juhokórejská armáda náznaky nasvedčujúce konaniu prehliadky analyzuje.

Kórejská ľudovodemokratická republika vo štvrtok oslavuje 73. výročie svojho založenia. Portál NK News, ktorý sa venuje situácii v KĽDR, na Twitteri uviedol, že v stredu neskoro večer bolo vidieť ľudí, ako sa na Kim Ir-senovom námestí v Pchjongjangu pripravujú na začiatok prehliadky, napísala agentúra Reuters. Cesty boli podľa informácií NK News uzavreté. NK News a organizácia 38 North už minulý týždeň uviedli, že na satelitných záberoch je vidieť vojakov, ktorí sa pravdepodobne chystali na vojenskú prehliadku.

KĽDR zorganizovala vojenskú prehliadku naposledy v januári, len niekoľko dní pred inauguráciou amerického prezidenta Joea Bidena, pripomína agentúra AFP. Severokórejský režim počas nej predstavil novú balistickú raketu, ktorá sa odpaľuje z ponorky. Vlani v októbri ukázal Kim Čong-un nové interkontinentálne balistické rakety - po prvý raz za dva roky tak KĽDR predviedla zbrane s dlhým doletom.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v auguste uviedla, že Severná Kórea zrejme opäť spustila päťmegawattový reaktor na výrobu plutónia v jadrovom zariadení v Jongbjone. Tento vývoj nazvala MAAE "hlboko znepokojujúcim".

Na Severnú Kóreu boli pre jej jadrový program uvalené medzinárodné sankcie, ktoré už mnoho rokov brzdia ekonomický rozvoj tejto izolovanej krajiny. Dôsledky prírodných katastrof a pandémie koronavírusu tamojšiu situáciu ešte viac zhoršili.