Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Jordánski vojaci zabili 27 pašerákov na hraniciach so Sýriou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Jordánska tvrdia, že za zvyšujúcim sa počtom pokusov o pašovanie drog je šiitské hnutie Hizballáh podporované Iránom a milícia, ktorá kontroluje väčšinu južnej sýrskej hranice.

Ammán 27. januára (TASR) - Jordánski vojaci zabili 27 pašerákov drog, ktorí sa snažili zo Sýrie počas snehovej búrky prekročiť jordánske hranice s veľkým množstvom amfetamínu. Vo štvrtok to oznámila jordánska armáda, informovala agentúra Reuters.

Ďalším pašerákom, ktorí taktiež mali pri sebe počas pokusu o prekročenie hraníc drogy, sa podarilo utiecť späť do Sýrie.

Za posledný rok pritom vzrástol počet podobných pokusov o prekročenie jordánskych hraníc, čo viedlo armádu k tomu, aby sprísnila pravidlá, na základe ktorých zaobchádza s pašerákmi.

Jordánska armáda tiež našla veľké množstvo drog – zväčša amfetamínu známeho ako captagon – v sýrskych nákladných autách, ktoré prechádzali cez hlavný jordánsky hraničný priechod.

Jordánski predstavitelia tvrdia, že za zvyšujúcim sa počtom pokusov o pašovanie drog je libanonské šiitské hnutie Hizballáh podporované Iránom a milícia, ktorá kontroluje väčšinu južnej sýrskej hranice. Hnutie Hizballáh však tieto obvinenia popiera.

Captagon (fenetylín) je stimulujúcou drogou amfetamínového typu. Predaju tejto drogy sa mimoriadne darí v oblasti Perzského zálivu. Podľa odborníkov na drogy z OSN sa táto droga vyrába predovšetkým vo vojne zasiahnutej Sýrii a je určená pre trh v Jordánsku, Iraku či Európe.