Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Jordánsko a Izrael rokovali o upokojení napätia v Jeruzaleme

Izraelský minister zahraničných vecí Yair Lapid, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Abdalláh II. uviedol, že udržať mier znamená obnoviť rokovania o vytvorení dvoch štátov – Izraela a Palestíny.

Jeruzalem 11. marca (TASR) - Jordánsky kráľ Abdalláh II. a izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid sa vo štvrtok stretli s cieľom upokojiť napätie v Jeruzaleme pred blížiacimi sa náboženskými sviatkami moslimov, kresťanov a židov. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Stretnutie Abdalláha II. a Lapida v jordánskej metropole Ammán je znakom zlepšujúcich sa vzťahov medzi ich susediacimi krajinami Blízkeho východu.

"Mier medzi nami nie je len o dobrých susedských vzťahoch, ale je takisto morálnou zodpovednosťou voči našim občanom," vyhlásil Lapid. Abdalláh II. uviedol, že udržať mier znamená obnoviť rokovania o vytvorení dvoch štátov – Izraela a Palestíny. V tejto súvislosti za posledné desaťročie neprebehli nijaké konkrétne rozhovory.

Stretnutie sa uskutočnilo pred blížiacim sa prvým výročím zrážok medzi izraelskou políciou a moslimskými demonštrantmi v Jeruzaleme, ktoré vyústili do májovej 11-dňovej vojny medzi Izraelom a militantmi z pásma Gazy. Napätie však znova začalo silnieť. V pondelok izraelská polícia zastrelila Palestínčana, ktorý v Jeruzaleme bodol dvoch policajtov. Išlo o druhý takýto incident za dva dni.

Tento rok pripadá moslimský pôstny mesiac ramadán na rovnaký čas ako oslavy židovského sviatku pesach (pascha) a kresťanskej Veľkej noci. Jordánsko spravuje jeruzalemskú mešitu al-Aksá, postavenú na mieste, ktoré je častým ohniskom konfliktov medzi prívržencami týchto troch monoteistických náboženstiev.

"Zhodli sme sa, že musíme spolupracovať na zmierňovaní napätia a presadzovaní porozumenia, najmä teraz pred pesachom a ramadánom," dodal po stretnutí Lapid.